tromaktiko: Το ρούβλι πέφτει λόγω της οικονομικής ύφεσης

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Το ρούβλι πέφτει λόγω της οικονομικής ύφεσης



Προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πούλησε τον Ιούλιο τον μεγαλύτερο από το 2011 όγκο συναλλάγματος. Μελλοντικά, αναμένονται νέα ανάλογα ρεκόρ, ενώ ενίσχυση του ρουβλιού δεν φαίνεται να υπάρξει.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Russia Today, η Κεντρική Τράπεζα έκανε έναν απολογισμό των παρεμβάσεών της όσον αφορά το συνάλλαγμα. Πούλησε 4,2 δις δολάρια και 374 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποτελεί τον μέγιστο όγκο από τον Οκτώβριο του 2011 (βλ. σχεδιάγραμμα).

Το μεγαλύτερο μέρος (3,1 δις δολάρια) αποτέλεσαν οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις, ο όγκος των οποίων καθορίζεται με βάση την εκτίμηση του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου και τη δυναμική των τιμών του πετρελαίου. Το υπόλοιπο 1,1 δις δολ. αποτέλεσαν διορθωτικές παρεμβάσεις ύψους 200 εκ. δολ. την ημέρα, τις οποίες η ΚΤ πραγματοποιεί όταν η ισοτιμία φτάνει τα όρια του προκαθορισμένου από την ΚΤ (από τον ρυθμιστή) εσωτερικού διαδρόμου διακυμάνσεων. Στόχος είναι η εξομάλυνση της συγκυριακής -όπως χαρακτηρίζεται- πορείας της ισοτιμίας.

Η κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος παραμένει τεταμένη. Προ ημερών η ΚΤ πούλησε επιπλέον 300 εκ. δολ. περίπου, ανέφερε ο χρηματιστής συναλλάγματος μεγάλης ξένης Τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας παράγοντας στήριξης του ρουβλιού. «Οι φορολογικές εξοφλήσεις -εξηγεί- δεν επέδρασαν καθόλου στην ισοτιμία. Επίσης, τώρα δεν είναι η πιο καλή εποχή για το ρούβλι, καθώς είναι περίοδος διακοπών και αναμονής της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικής πολιτικής με φόντο τον χαμηλό πληθωρισμό».

Το τελευταίο διάστημα η ισοτιμία του δολαρίου κυμάνθηκε από 32,97 έως 33,08 ρούβλια, ενώ του ευρώ περίπου στα 43,74 ρούβλια. Η ισοτιμία του ρουβλιού σε σχέση με το δολάριο συνέχισε να μειώνεται, παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες επέστρεψαν στο επίπεδο των 108 δολ. το βαρέλι. Η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού υπό αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες, μαρτυρά ότι υπάρχει εκροή κεφαλαίων, αναφέρεται στην ανασκόπηση της εταιρίας χορήγησης χρηματιστηριακών υπηρεσιών «Alfa-Forex». Ανάμεσα στις αιτίες της εκροής οι αναλυτές επισημαίνουν την καταβολή τοκομεριδίων και την επέκταση της ρευστότητας του ρουβλιού από πλευράς ΚΤ, η οποία την περασμένη εβδομάδα έδωσε στις τράπεζες 300 δις ρούβλια με εγγύηση μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία για ένα έτος. «Δεδομένης της επιδείνωσης στη ρωσική βιομηχανία -αναφέρεται στην έκθεση- και του γεγονότος ότι μόνο το 3%-4% των εταιριών θεωρούν ως εμπόδιο για την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το απρόσιτο των πιστώσεων, είναι ελάχιστα πιθανό ότι η επιπλέον ρευστότητα θα μετατραπεί σε επενδύσεις στην οικονομία».

Επιπλέον, πίεση δημιουργεί η αναμονή αγορών συναλλάγματος στην ανοιχτή αγορά από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ο αναλυτής του χρηματιστηριακού ομίλου «BKC», Ιβάν Κοπέικιν. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Μοϊσέγεφ έχει δηλώσει ότι από τα τέλη Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να αγοράζει από 40 ως 50 εκ. δολ. την ημέρα για το αποθεματικό ταμείο.

Russia Today
Greek Finance Forum
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!