Με την Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα να οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ, οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τεράστιες καταστροφές. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα χρόνος για τους ευρωπαίους ηγέτες να αντιστρέψουν αυτή την καταστροφική δυναμική με μια απλή, λύση κάπως διαφορετική από τις άλλες. Αντί να σπρώξουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, θα μπορούσε η Γερμανία να αποσυρθεί εκείνη εθελοντικά και να επιστρέψει στο μάρκο.
Η ανάλυση των προβλημάτων του ευρώ και τις Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εδώ και καιρό γυρίσει ανάποδα, αφού επικεντρώθηκε στο χρέος και τις ανταγωνιστικές αδυναμίες των λεγόμενων περιφερειακών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία) και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Αλλά τα θέματα του χρέους και της ανταγωνιστικότητας υπήρχαν και εξετάστηκαν μάλλον πρόχειρα, πολύ πριν την άφιξη του ευρώ, μέσω της περιοδικής υποτίμηση των νομισμάτων των λιγότερο ανταγωνιστικών χωρών έναντι εκείνων των πιο ανταγωνιστικών χωρών, και ιδιαίτερα κατά του γερμανικού μάρκου.
Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι αδυναμίες των χωρών της περιφέρειας, αλλά η υπερβολική ανταγωνιστική δύναμη της Γερμανίας. Η γερμανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή ως αποτέλεσμα της υψηλής παραγωγικότητας της. Επειδή το ευρώ είναι το κοινό νόμισμα των χωρών της ευρωζώνης, η αξία του αντανακλά το μέσο των συνδυασμένων την ανταγωνιστικότητά τους. Αλλά η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο. Έτσι, για τη Γερμανία, το ευρώ είναι πολύ αδύναμο νόμισμα. Γι' αυτό η Γερμανία έχει τη συσσώρευση χρόνιων εμπορικά πλεονασμάτων στην κλίμακα επιπέδου Κίνας.
Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές. Αλλά επειδή η Γερμανία είναι τόσο υπερανταγωνιστική και δεν θέλησε να τονώσει την οικονομία της να επιτύχει μεγαλύτερη εσωτερική κατανάλωση ενώ δεν ήταν σε θέση να αυξήσει τις εξαγωγές της προς τους εταίρους της στην ευρωζώνη και έτσι έπρεπε να ανταγωνιστεί στις εξαγωγές την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Αυτό δεν λειτούργησε, και τώρα η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της λιτότητας, ακόμη και για «αδελφές» χώρες όπως η Ολλανδία, η οποία μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν με ενθουσιασμό τη γερμανική έκκληση για λιτότητα και ανάπτυξη.
Όπως αναφέρει το CNN στο άρθρο του, δεν είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει τον κοινωνικό και πολιτικό πόνο της λιτότητας για αρκετό καιρό σχετικά με την κλίμακα που είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί τελικά ανταγωνιστική ισοτιμία με τη Γερμανία.
Η εναλλακτική λύση είναι η Γερμανία να επανέλθει στο γερμανικό μάρκο. Αυτό θα οδηγήσει σε άμεση ανατίμηση του γερμανικού νομίσματος και ανταγωνιστική υποτίμηση του ευρώ για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
7news.gr