Η γερμανική τράπεζα περιγράφει αυτό τον τρίτο δρόμο ως εξής: Η τρόικα θα σταματήσει μόνο μερικώς τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Δηλαδή, θα πληρώνει για την εξυπηρέτηση του χρέους και για την επιβίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όμως όχι για την κάλυψη των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου.
Και κάπως έτσι θα γεννηθεί το «Geuro». Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει άμεσα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας σε ευρώ με την έκδοση υποσχετικών προς τους πιστωτές της.
Οι πιστωτές, με τη σειρά τους, θα βιώνουν και εκείνοι την έλλειψη ρευστού σε ευρώ, επομένως, θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις υποσχετικές για να καλύψουν τους δικούς τους λογαριασμούς. Έτσι, θα έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο νόμισμα, το οποίο η Deutsche Bank ονομάζει Geuro.
Γρήγορα, το Geuro θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στις περισσότερες συναλλαγές μέσα στα σύνορα της χώρας. Για τις βασικές εισαγωγές, το Geuro θα ανταλλάσσεται με ευρώ, πιθανότατα σε ένα μεγάλο discount, της τάξης του 50% τουλάχιστον.
Η ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ θα καθορίζεται, στην πράξη, από το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο η κυβέρνηση θα καλύπτει με την έκδοση και άλλων Geuro. Έτσι, θα ενταθούν οι πολιτικές πιέσεις για την υιοθέτηση πιο συνετών δημοσιονομικών πολιτικών, αφού οι Έλληνες θα βλέπουν το νόμισμά τους (το Geuro) να υποτιμάται.
Βέβαια, το σχέδιο της Deutsche Bank προϋποθέτει τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών από την Ευρώπη. Όμως, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εσωτερική υποτίμηση που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας.
dailynews24.gr