Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ακόμα ότι στην ανατροπή του παλαιού πολιτικού συστήματος θα πρέπει να προστεθεί και «η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις εκλογές του 2009 είχε πάρει ποσοστό μόλις 0,29%».
Οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται και τα μικρά ποσοστά των μοναδικών κομμάτων που έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι πιστωτές στην Ελλάδα, καθιστούν πολύ δύσκολο το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτό, προσθέτει το πρακτορείο.
Η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν επισημαίνει επίσης την κατακρήμνιση των δύο μεγάλων κομμάτων και τη σημαντική άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ το Γερμανικό Πρακτορείο, κάνοντας επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, υπογραμμίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι, οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι τιμώρησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγοντας να ψηφίσουν τα μικρότερα κόμματα των άκρων του πολιτικού φάσματος.
Το BBC στην ιστοσελίδα του μιλά για τις δραματικές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων και σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα εκφράζεται θυμός για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια. Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για ράπισμα των ψηφοφόρων στα μεγάλα κόμματα που στήριξαν τη λιτότητα στην Ελλάδα.
«Οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», γράφει η ισπανική Ελ Παΐς που υπογραμμίζει την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών ενώ η Ελ Μούντο τονίζει ότι «η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ».
Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει και η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RSI.