tromaktiko: Η Shell «τάισε» με 4 δισ δολάρια τους λομπίστες!

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η Shell «τάισε» με 4 δισ δολάρια τους λομπίστες!



της Βάλιας Μπαζού
 Το αστρονομικό αυτό ποσό πλήρωσε τα τελευταία 7 χρόνια ο πετρελαϊκός κολοσσός σε διάφορους λομπίστες – ομάδες...
συμφερόντων, προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η διαδρομή του χρήματος είναι πολυδαίδαλη αφού εκτείνεται από τις κοινότητες των ιθαγενών Εσκιμώων, τα πολλαπλά στρώματα των αμερικανικών υπηρεσιών περιβάλλοντος και φτάνει μέχρι την Ουάσιγκτον, γραφεία πολιτικών, οργανώσεις επιστημόνων που λένε ότι δεν υπάρχει η κλιματική αλλαγή και καταλήγει στον Λευκό Οίκο.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η εταιρεία κατάφερε να πάρει την άδεια εξόρυξης για την μοναδική απάτητη περιοχή του πλανήτη, λίγο καιρό μετά την μεγαλύτερη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που έχει συμβεί στις ΗΠΑ με την έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικό. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ομάδα κρούσης του πετρελαϊκού κολοσσού από το 2008 και μέχρι την έκδοση της άδειας επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο δεκαεννέα φορές!

Απέναντι στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που μοιράστηκαν στους διαδρόμους, η Greenpeace αντιπαραθέτει 450.000 ανθρώπους που έχουν ήδη υπογράψει για να σταματήσουν τα σχέδια της Shell για την καταστροφή της Αρκτικής.

Η παγκόσμια κινητοποίηση που γίνεται από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση έχει προκαλέσει πανικό στη Shell που προχώρησε σε μια σπασμωδική κίνηση, κοινοποιώντας σε γραφεία της οργάνωσης ανά τον κόσμο, όπως σε Ελλάδα , Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Βέλγιο, Καναδά, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον του αμερικανικού γραφείου.

Με την κίνησή του αυτή ο πετρελαϊκός κολοσσός θέλει να τρομάξει τους ακτιβιστές προειδοποιώντας τους ότι εάν εμφανιστεί πλοίο της οργάνωσης και τα μέλη της Greenpeace προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση απειλείται με «νομικό Αρμαγεδώνα».

Το τραγελαφικό είναι οτι η Shell απαγορεύει στα πλοία της περιβαλλοντικής οργάνωσης να πλησιάσουν τις πλατφόρμες εξόρυξης που διαθέτει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για τον «περιβάλλοντα χώρο». Προφανώς, επισημαίνει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, τους διαφεύγει ο κίνδυνος για το ευρύτερο περιβάλλον της Αρκτικής – ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα στον πλανήτη – από την εξόρυξη σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος με ξεπερασμένο εξοπλισμό.

topontiki.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!