tromaktiko: Tέλος στις επιδοτήσεις που βλάπτουν το περιβάλλον;

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Tέλος στις επιδοτήσεις που βλάπτουν το περιβάλλον;



Υψηλότερα στην πολιτική ατζέντα θα πρέπει να τεθεί η διατήρηση και αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων... υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμα που υιοθέτησε στις 20 Απριλίου.

Καθώς η ΕΕ απέτυχε να ανταποκριθεί στο στόχο του 2010, η διατήρηση της βιοποικιλότητας θα πρέπει τώρα να ενσωματωθεί στις βασικές πολιτικές της, σημειώνει το ψήφισμα, τονίζοντας πως οι επιβλαβείς για το περιβάλλον επιδοτήσεις θα πρέπει να εντοπιστούν και να καταργηθούν σταδιακά μέχρι το 2020.

Οι ευρωβουλευτές επικαλούνται τα ανησυχητικά αποτελέσματα πρόσφατων μελετών που δείχνουν σταθερή απώλεια της βιοποικιλότητας στην ΕΕ. Η απώλεια αυτή, τονίζουν, «έχει καταστρεπτικό οικονομικό κόστος για την κοινωνία το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει ενσωματωθεί επαρκώς στις οικονομικές και άλλες πολιτικές».

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 414 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 64 αποχές, έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2020, η οποία κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2011.

«Τα αγαθά που μας παρέχει η φύση, όπως το καθαρό νερό, ο καθαρός αέρας, το γόνιμο έδαφος και η τροφή, όχι μόνο είναι καίριας σημασίας για την ευημερία του ανθρώπινου είδους αλλά έχουν και τεράστια οικονομική αξία. Σύμφωνα με οικονομολόγους, κάθε χρόνο ένα 3% του ΑΕΠ ή αλλιώς 450 δισ. ευρώ χάνονται λόγω απωλειών στη βιοποικιλότητα. Σε σύγκριση με τα κόστη αυτά, η επένδυση 5,8 δισ. ευρώ κατ ‘έτος στο δίκτυο Natura 2000 φαντάζει ευκαιρία!» δήλωσε ο εισηγητής Gerben-Jan Gerbrandy (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία).

«Το κλειδί για το θέμα δεν είναι αυτή η νέα στρατηγική, αλλά, μάλλον, οι προσεχείς μεταρρυθμίσεις της κοινής αγροτικής και αλιευτικής πολιτικής και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ)», υπογραμμίζει το ψήφισμα.

Αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί ένα εργαλείο όχι μόνο για την παραγωγή τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη, αλλά και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Εκφράζουν όμως τη λύπη τους για το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος της πολιτικής αυτής «δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη συνολική μείωση της βιοποικιλότητας».

Κατά συνέπεια, ζητούν «να αναπροσανατολιστεί η κοινή αγροτική πολιτική προς την παροχή αποζημίωσης στους γεωργούς για την παροχή δημόσιων αγαθών, δεδομένου ότι η αγορά επί του παρόντος δεν καταφέρνει να ενσωματώσει την οικονομική αξία των σημαντικών δημόσιων αγαθών που μπορεί να προσφέρει η γεωργία».

Τέλος στις επιβλαβείς για το περιβάλλον ευρωπαϊκές επιδοτήσεις

Όλες οι πληρωμές της κοινής αγροτικής πολιτικής, περιλαμβανομένων και εκείνων που θα διενεργούνται από το 2014, θα πρέπει «να διέπονται από αυστηρούς κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών οικοσυστήματος και θα καλύπτουν τις οδηγίες σχετικά με τα πτηνά, τους οικότοπους, τα φυτοφάρμακα και τα ύδατα», υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Προσθέτουν δε πως πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος των γεωργικών πρακτικών ώστε να αποφευχθεί η απώλεια της βιοποικιλότητας επισημαίνοντας ακόμη ότι όλες οι υπάρχουσες, επιβλαβείς για το περιβάλλον ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, θα πρέπει να παύσουν μέχρι το 2020.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!