Επιδιώκεται δια της Συνθήκης η ανάπτυξη προνομιακών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες με στόχο την εγκαθίδρυση χώρου ευημερίας και καλής γειτονίας.
Παρέχεται η δυνατότητα αποχώρησης κράτους μέλους από την Ε.Ε. σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες «ρήτρα εθελούσιας αποχώρησης».
Από το συνδυασμό των δύο τελευταίων ρυθμίσεων συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα, ότι η πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης αντικαθίσταται σταδιακά από την πολιτική εμβάθυνσής της, με ότι αυτό πρακτικά σημαίνει.
Η δημιουργία “προνομιακών σχέσεων”, με γειτονικά κράτη, τα οποία κατά κανόνα δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. (π.χ. Τουρκία), αποτελεί εναλλακτική λύση, έναντι της προβληματικής ένταξής τους στην Ένωση.
Περαιτέρω, δεν αποκλείεται η έξοδος κρατών μελών από αυτή (π.χ όπως η Ελλάδα!!!), μέσω της ρήτρας εθελουσίας αποχώρησης.
Η Συνθήκη της Λισσαβόνας αποτελεί τη σοβαρότερη μεταρρυθμιστική “πολιτική πράξη”, λόγω των καταλυτικών αλλαγών τις οποίες επιφέρει στην λειτουργία και την πολιτική στόχευση της ΕΕ, έπειτα από την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Ευρωπαϊκούς Λαούς.
H EE έχει υιοθετήσει πλήρως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ 22 από τα 27 κράτη μέλη της συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας δημιουργήθηκε για να επιβάλει θεσμοθετώντας πλέον, το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο, την απόλυτη επικυριαρχία του κεφαλαίου, εγκαθιδρύοντας, την εξουσία του χρήματος πάνω στις δυνάμεις της εργασίας.
Άραγε ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η ΕΕ πλέον, κατά της Τουρκίας, μετά την κίνηση της τελευταίας, η οποία αμφισβητεί, ευθέως πλέον, την ελληνική κυριαρχία, την κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλ. την Ευρωπαϊκή κυριαρχία στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, κηρύσσοντας την έναρξη ερευνών για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή ;;;
Επ’αυτού του ερωτήματος ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, κ. Στέφαν Φούλε, δήλωσε:
«Η Κομισιόν καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μέσα και γύρω από την Κύπρο».
Ο επίτροπος κ. Στέφαν Φούλε, τάχθηκε επίσης, υπέρ της άμεσης έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων, μεταξύ Σκοπίων και ΕΕ και γνωστοποίησε ότι, σήμερα κιόλας, αναχωρεί για τα Σκόπια, προκειμένου να εγκαινιάσει τον προενταξιακό διάλογο, χαρακτηρίζοντας θέμα πολιτικού ρεαλισμού την από κοινού συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων, για τον καθορισμό του ονόματος της γειτονικής χώρας.
Με διακριτική ευγένεια πάντως και περισσότερο “διπλωματικός”, ο εκπρόσωπος της δανικής Προεδρίας στην ΕΕ, Νικολάϊ Βάμμεν, άφησε για το τέλος της ομιλίας του την αναφορά για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, διευκρινίζοντας ότι, η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- ΠΓΔΜ για το όνομα, θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ.
Η Κύπρος είναι κράτος μέλος και η Κυπριακή Προεδρία προγραμματισμένη, ενώ η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιο κράτος μέλος, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.
Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή, ήταν η ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας η Αγκυρα δεν θα έχει ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες επαφές με την Προεδρία, αλλά θα έχει με την Κομισιόν και την Υπάτη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον.
Η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα για την Τουρκία, με 63 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 2 αποχές.
Το ψήφισμα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και τάσσεται υπέρ της προώθησης των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ζητά από την Τουρκία να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, και παράλληλα καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της Ε.Ε για απευθείας εμπόριο, με νόμιμο και αποδεκτό τρόπο.
Εκφράζει την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εάν δεν έχει εξευρεθεί μέχρι τότε λύση για το Κυπριακό.
Εάν οι “δήθεν” σύμμαχοί μας, στους οποίους έδωσαν τα κλειδιά της χώρας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έχουν πρόθεση να κάνουν, έστω και κάποια, στοιχειωδώς ευνοϊκή δήλωση υπέρ ημών και κατά της Τουρκίας, με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ και την πλήρη πολιτική ερμηνεία των, είναι πλέον πασιφανές ότι μάς αντιμετωπίζουν με την λογική των “ίσων αποστάσεων” με την Τουρκία.
Το τραγικό είναι, ότι υπάρχουν ακόμη, Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι, πιστεύουν ότι μπορούν να στείλουν τον “ευρωστρατό” τους, οι Γερμανοί ή οι Ολλανδοί, για να υπερασπιστούν τα ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο.
Για την Ε.Ε, δεν υπήρξε τίποτα το “μεμπτό”, στην απόφαση της Τουρκίας να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο. Θέλοντας να αποφύγει την ουσία του θέματος, η οποία είναι, οι τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Σ. Φούλεν, απάντησε με αοριστίες και περί άλλων, και το μόνο το οποίο επισήμανε, ήταν, ότι «όλες οι κοινές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού.
Μια συνολική διευθέτηση παραμένει ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να επιτύχουμε, το ότι, όλοι οι Κύπριοι, θα επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους,_ κάτω από ένα “συμφωνημένο πλαίσιο” μιας ενωμένης Κύπρου» συνέχισε να δηλώνει ο κ. Σ. Φούλεν.
Ο καθένας δύναται να αντιληφθεί τι συνεπάγεται αυτό το “συμφωνημένο πλαίσιο” και ποιών επωφελεία θα είναι.
Ειδικά αυτήν την χρονική περίοδο, με την χώρα να περιπλανάται ώς ο ομηρικός Οδυσσέας, αναζητώντας την Ιθάκη της, εξ αιτίας του “Ποσειδώνος” και των διάφορων “σειρήνων”, οι “μνηστήρες” της Πηνελόπης γίνονται απειλητικότεροι και θρασύτατοι.
Η αμετακίνητη προσήλωση των ηγετικών κύκλων της Ε.Ε. στο νεοφιλελευθερισμό δεν δημιούργησε από μόνη της την παγκόσμια κρίση, ωστόσο όμως, αποτέλεσε τον “καταλύτη” για το τόσο οξύ και βαθύ, ξέσπασμα της.
Απόρροια της στρατηγικής της Λισσαβόνας, είναι και η “Οδηγία Bolkestein”, η οποία όπως εγκρίθηκε από τα κόμματα της συντήρησης και τους Σοσιαλδημοκράτες νεοφιλελεύθερους του ΠΑΣΟΚ, στοχεύει να ανοίξει ακόμα παραπάνω το δρόμο στις πολυεθνικές, να εισβάλουν στα κράτη-μέλη μέσα σε συνθήκες καταστροφής και καθυπόταξης, της εγχώριας ανταγωνιστικής παραγωγής, όπου τα εργασιακά κεκτημένα θα τίθενται τουλάχιστον σε αμφισβήτηση, με στόχευση την συρρίκνωσή τους, καταργώντας κάθε Εθνική Συλλογική σύμβαση.
Με ψήφους 250 υπέρ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Κ. Κουκοδήμος) και 42 κατά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) σε σύνολο 292 ψηφισάντων βουλευτών, κυρώθηκε, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, από την Βουλή των Ελλήνων η Συνθήκη της Λισσαβόνας, που τροποποιεί την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα είναι η 18η χώρα της ΕΕ που επικύρωσε την Συνθήκη. Με επιστολή τους υπέρ της Συνθήκης δήλωσαν οι βουλευτές Μ. Έβερτ, Ν. Παπαδημάτος και Π. Καμμένος οι οποίοι απουσίασαν από την ψηφοφορία, λόγω προσωπικού κωλύματος και ως εκ τούτου δεν προσμετρήθηκαν οι ψήφοι τους.
Από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς, είπε ότι η κυβέρνηση φοβάται το λαό ενώ επέκρινε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ότι, με το όχι, θέλουν να καθηλώσουν τη χώρα στην Ευρώπη του χθες, να πορευτεί με τη μονεταριστική συνθήκη του “Μάαστριχτ” και να μην προχωρήσουμε στην πιο “κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη” της Λισσαβόνας.
Πρόσθεσε, δε, ότι ο Συνασπισμός της "κάποτε ευρω-κομμουνιστικής παράδοσης" κατέληξε δέσμιος των συνιστωσών του και υπερασπίζεται την καθήλωση στο “Μάαστριχτ”, παρέα με το ΛΑΟΣ και τίς άλλες συντηρητικές δυνάμεις.
Σαν την "μεγαλύτερη απάτη εναντίον των λαών της Ευρώπης" περιέγραψε από βήματος της Βουλής την Συνθήκη της Λισσαβόνας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι καταργούνται τα Εθνικά Κοινοβούλια.
Ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε πως η κύρωση της Συνθήκης θα σημάνει και "συνταγματική εκτροπή" αφού δεν θα ισχύει το άρθρο 26 του Συντάγματος (περί άσκησης των εξουσιών του κράτους), κάτι που, όπως ανέφερε, δεν το γνωρίζει ο λαός, αφού οι διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη έγιναν μυστικά, ενώ στις 300 σελίδες της, συμπληρώνονται ακόμη 3.000 σελ. με παραπομπές ώστε να είναι δυσνόητες για τους λαούς.
Βέβαια και ο σημερινός δυτικός νεοφιλελευθερισμός είναι στην ουσία του η κυριαρχία του σύγχρονου δυτικού οικονομικού μονοπωλίου πάνω στο κράτος.
Οι πιστωτές στο “θρόνο” τους !!!
http://www.aegeantimes.gr