Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι «ευρώ ή δραχμή», αλλά μεταξύ μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης ή της οργανωμένης αναθεώρησής της, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ («ανακόλουθη με στενό ορίζοντα») όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ («κακό αντίγραφο του χθες») και έκανε λόγο για «τεχνητό διπολισμό» και «καρικατούρα της πόλωσης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ισχυροποίηση του κόμματός του στις 17 Ιουνίου, τονίζοντας ότι επιθυμεί «κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, με ισχυρή νομιμοποίηση, με κορμό την Κεντροαριστερά» και προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα γίνει τσόντα κανενός».
Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να διεξαχθεί μεταξύ όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι οι τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ δύο αρχηγών δεν έχουν νόημα πλέον, γιατί ο διπολισμός δεν υπάρχει πια.
Αναλυτικά, στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι «ευρώ ή δραχμή», καθώς αυτό έχει απαντηθεί από τον ελληνικό λαό, αλλά αυτό μεταξύ μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης ή της οργανωμένης αναθεώρησής της, όπως προτείνει το κόμμα του.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η μονομερής καταγγελία οδηγεί στην καταστροφή και στη μαζική φτώχεια, ενώ η γραμμή της αναθεώρησης της σύμβασης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, θεμελιώνεται στην ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος προσαρμογής, για την οποία υπάρχουν ήδη θετικά μηνύματα από το εξωτερικό.
Η οργανωμένη αναθεώρηση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ βασίζεται στα έξι σημεία που προτάθηκαν ήδη στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ:
Να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις
Να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσουν στην αγορά
Να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές
Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα
Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της νεανικής επιχειρηματικότητας
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αυτά έχουν προταθεί από τον ίδιο από τις 20 Μαΐου, οπότε εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχαν ειπωθεί και στην τρόικα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ελληνική δεξιά δεν μπορεί να πείσει, όπως είπε, είναι ανακόλουθη και ο ορίζοντας της είναι στενός. «Η επιστροφή στο 1950 και έναν χώρο που θυμίζει ΕΡΕ δεν βοηθάει» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει αργότερα ότι «στο χώρο της συντηρητικής παράταξης γίνεται μια τεχνητή συγκόλληση τμημάτων της».
Επίσης, ο ριζοσπαστικός υποτίθεται πόλος γίνεται κακό αντίγραφο του χθες ενώ επαγγέλλεται το νέο και την ανανέωση. Τα ριζοσπαστικά κομμουνιστογενή κόμματα της Ευρώπης λένε «ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα», σημείωσε.
«Στις 6 Μαΐου κυριάρχησε η ψήφος θυμού. Τώρα ήρθε η ώρα μιας πιο θετικής, πιο ψύχραιμης ψήφου» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη να σπάσει η πλαστή πόλωση που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν, καθώς το σύστημα δεν είναι διπολικό.
«Θέλουμε κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, με ισχυρή νομιμοποίηση, με κορμό την Κεντροαριστερά» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για την αναθεώρηση της σύμβασης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω πολιτικής αστάθειας και πρόσθεσε ότι έχουν καμφθεί τα δημόσια έξοδα.
«Πρέπει τώρα το κράτος να δώσει τα πρώτα 18 δισ. για να προστατευθούν οι καταθέσεις. Όσοι μιλάνε για μονομερή καταγγελία της σύμβασης, τι λένε γι'αυτό;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι έχει καλέσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους πρότεινε να αγοράσουν με τα ομόλογα του IFSF νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Πρόσθεσε ότι από αυτή την πρόταση μπορούν να ωφεληθούν οι μικροομολογιούχοι.
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι το ύφος της ήταν «απαράδεκτο και προσβλητικό».
«Το θέμα δεν είναι τι θα πάθουν οι άλλες χώρες αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ότι η επίπτωση για την Ελλάδα θα είναι ακαριαία και τραγική. Να μην ασχολούμαστε τι θα πάθουν οι άλλοι, να κοιτάξουμε τι θα πάθουμε εμείς» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά νομίζοντας ότι κρατούν στα χέρια τους πυρηνικό όπλο κρατούν κουτί με σπίρτα και μπορεί να βάλουν φωτιά στις ελπίδες και τα όνειρα του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Ποιοι ήθελαν εκλογές; Αυτοί που έστηναν τον τεχνητό διπολισμό» είπε και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τσόντα κανενός. Θα τοποθετηθούμε βάσει της πρότασης μας. Τα άλλα κόμματα πρέπει να μιλήσουν πριν τις εκλογές όχι μετά. Να μην παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό. Τα κατά συνθήκην ψεύδη τα έχουμε πει κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ και το έχουμε πληρώσει».
Πρόσθεσε ότι σέβεται τη θέση του ΚΚΕ που διαχρονικά λέει έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ. «Δεν δέχομαι τις αντιφατικές θέσεις δεν μπορώ να παρακολουθήσω ένα γαϊτανάκι δηλώσεων. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες καθαρά λόγια» τόνισε.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει μέτρα περικοπών τον Ιούνιο. «Πρέπει να γίνει άμεσα δεκτή η πρόταση παράτασης του χρόνου προσαρμογής» είπε.
«Στο παρασκήνιο υπάρχουν κερδοσκοπικοί κύκλοι που περιμένουν εν μέρει την ευκαιρία από μια επιστροφή στη δραχμή. Οριζόντιο κόμμα της δραχμής είναι οι δυνάμεις που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα» τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, εντός των ορισμένων ημερομηνιών, και οι αλλαγές σε αυτά, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, θα είναι οριακές.
Σχετικά με τα ευρωομόλογα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι είναι «σημαντική πρόταση» αλλά βασίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας «Συμφέρουν τα Ευρωομόλογα; Εξαρτάται από το αν έχουμε καλύτερους όρους από αυτούς της δανειακής σύμβασης. Αυτό δεν υπάρχει ακόμα» είπε.
«Προσωπικά θα προτιμούσα να είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ» είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «το τραγικό ιστορικά είναι ότι στο ΔΝΤ έχει προσφύγει η ευρωζώνη συνολικά» γι' αυτό και η κα Λαγκάρντ μετέχει στο Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. «Στο ΔΝΤ κατέφυγε η χώρα γιατί η ΕΕ δεν είχε μηχανισμό δικό της -πρόσθεσε- Εγώ δεν συμφωνούσα».
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τα προβλήματα που παρουσιάζει ο εισπρακτικός μηχανισμός φόρων και εισφορών στην ύφεση, Αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα και την ακυβερνησία.
Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν λύση είναι ‘το ότι θυμάμαι χαίρομαι’». Βγαίνουν -πρόσθεσε- στα κανάλια στελέχη και λένε διάφορα, και ύστερα τους διορθώνει το κόμμα.
Σχετικά με το ντιμπέιτ, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε δήλωση που είχε κάνει αστειευόμενος: Αν θέλει ο κ. Σαμαράς, «τώρα που ξεφοβήθηκε», ας κάνει διάλογο με τον κ. Τσίπρα και ο νικητής ας έλθει να συζητήσει μαζί μου.
Οι συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών των δύο κομμάτων γινόταν γιατί υπήρχε διπολικό σύστημα και οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν εν δυνάμει πρωθυπουργοί. Αυτό έχει πάψει να υπάρχει. Δεν έχει νόημα των ντιμπέιτ μεταξύ δύο αρχηγών. Να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα κόμματα, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.