ένας από τους σημαντικότερους πόλους αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη. Αυτά υποστηρίζει μελέτη της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Ανατολική ΑΕ».
Από τη μελέτη, που έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life - So.S. για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των διαφόρων κινδύνων που απειλούν το έδαφος της υδρολογικής λεκάνης του Ανθεμούντα, προκύπτει ότι η περισσότερα από 17.000 στρέμματα ορεινών και ημιορεινών περιοχών και 5.000 στρέμματα πεδινών περιοχών παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά διάβρωσης ενώ φτωχό σε σύσταση έχει αποδειχτεί από τις μετρήσεις το έδαφος, εξαιτίας των υπερκαλλιεργειών. Παράλληλα καταγράφονται υψηλές τιμές αλατότητας -που επιβαρύνουν τις καλλιέργειες- εξαιτίας της υπερβολικής λίπανσης και της έκπλυσης των εδαφών από το νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα.
Μέσα από τη μελέτη η «Ανατολική ΑΕ» μπορεί να προτείνει οδηγίες για τις καλλιέργειες, χρησιμοποιώντας τον εδαφολογικό χάρτη που έχει συντάξει, και μέσω του οποίου μπορεί να γνωρίζει την κατάσταση των εδαφών και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν.
Υπάρχουν και ευχάριστα από την μελέτη. Σε ό,τι αφορά στα επίπεδα ρύπανσης του εδάφους δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά περιστατικά και από τις μετρήσεις που έγιναν στους υδροφορείς της περιοχής των Ταγαράδων που δέχτηκε εδώ και δεκαετίες τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης, δεν διαπιστώθηκε διαρροή ρύπων.