αυξήσουν τα όρια εξόδου στην σύνταξη και να προωθήσουν ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα
Συμφωνα με τη έκθεση στην ερχόμενη 50ετία, το προσδόκιμο της ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 χρόνια στις αναπτυγμένες οικονομίε. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί στα 65 στις μισές από τις χώρες του ΟΟΣΑ (Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Σουηδία κλπ) και στα 67 με 69 χρόνια σε 13 άλλες (Γερμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιταλία κλπ).
Η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ «Προοπτικές για τις Συντάξεις το 2012», επισημαίνει οτι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έχει δρομολογηθεί, ή προβλέπεται, σε 28 από τις 34 χώρες μέλη του.
«Οι κυβερνήσεις οφείλουν να προσανατολισθούν στην επίσημη σύνδεση της συντάξιμης ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής, όπως στη Δανία, ή την Ιταλία και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να προωθήσουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα», προκειμένου τα δικά τους εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα να γίνουν ταυτόχρονα χρηματοοικονομικώς βιώσιμα και προσαρμοσμένα» υπογραμμίζει η σχετική έκθεση. Επιπλέον, αναφέρει, ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματωθεί κατά την τελευταία δεκαετία μειώνουν τα επιδόματα κοινωνικής κάλυψης που θα διατίθενται στο μέλλον από τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, σε γενικές γραμμές κατά 20% με 25%.
Στις 13 χώρες, που έχουν θεσπίσει υποχρεωτικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα (όπως η Αυστραλία, ή η Χιλή), οι συνταξιοδοτούμενοι μπορούν να ευελπιστούν ότι θα απολαύσουν το 60% των καθαρών κερδών τους. Στις δε χώρες όπου το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σχετικώς αδύναμο και όπου τα ιδιωτικά προγράμματα έχουν καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα (Γερμανία, Κορέα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιαπωνία), «μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα πρέπει να αναμένουν κάθετη πτώση των εισοδημάτων τους», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.