Οι αριθμοί φανερώνουν το βάρος των περιστατικών που καλείται να καλύψει καθημερινά το εξειδικευμένο αυτό τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης καθώς από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2011 το Τμήμα αντιμετώπισε 246 νέους ασθενείς, 851 είναι οι εξωτερικοί εξετασθέντες ασθενείς και οι χημειοθεραπείες στην ημερήσια νοσηλεία 2588 ενώ το 2010 ανέρχονταν σε 1197. Αυτή τη στιγμή το Ογκολογικό Τμήμα καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες 400 ασθενών που κάνουν ενδοφλέβιες χημειοθεραπείες και 300 εξωτερικών ασθενών που παρακολουθούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
«Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπηρετώ ως μόνος παθολόγος ογκολόγος πλέον από τον Φεβρουάριο του 2011 (Επιμελητής Β΄) δήλωσε στην Ερα Αιγαίου, ο Γιατρός κ. Ηλίας Νικολαϊδης. Δυστυχώς παρότι η μονάδα λειτούργησε από το 2009 δεν έχει δημιουργηθεί «ογκολογική κλινική» που να νοσηλεύονται οι καρκινοπαθείς. Το τμήμα κατ΄ ουσία λειτουργεί ως μονάδα μονοήμερης θεραπείας και όταν απαιτείται παραμονή του ασθενούς εντός νοσοκομείου για πολυήμερη θεραπεία, τότε φιλοξενείται τα βράδια στην παθολογική κλινική. Παρά τις δυσκολίες λόγω έλλειψης προσωπικού η Μονάδα λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των ασθενών μας που δεν μετακινούνται πλέον στην Αθήνα. Ωστόσο πρόσθεσε ο κ. Νικολαϊδης η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα πρέπει να προχωρήσει στην δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής προκειμένου να απαντήσουμε και στα προβλήματα νοσηλείας των ασθενών και σε ότι αφορά το προσωπικό στην πρόσληψη το λιγότερο ενός Επικουρικού Γιατρού προκειμένου να συνδράμει το έργο μας».
Πράγματι χρειάζεται και δεύτερος ογκολόγος γιατρός τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Αιγαίου ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λέσβου – Λήμνου κ. Δημήτρης Κατσιφαράκης. Στο νέο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχουμε ζητήσει τη σύσταση μιας ακόμα μόνιμης θέσης Ειδικού Παθολόγου Ογκολόγου προκειμένου να ανακουφίσουμε σημαντικά το φόρτο εργασίας και να βελτιώσουμε την ποιότητα παροχής φροντίδας στους ασθενείς μας. Επιπροσθέτως ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο την πρόσληψη ενός Επικουρικού Ογκολόγου Ιατρού αλλά λόγω της προεκλογικής περιόδου πήγε πίσω το όλο θέμα. Αν κάποιος γιατρός Ογκολόγος στην πόλη της Μυτιλήνης, πρόσθεσε ο κ. Κατσιφαράκης έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα του επιτρέψουμε σύμφωνα με τον νόμο να παρέχει τις υπηρεσίες του δυο φορές την εβδομάδα και στο Νοσοκομείο. Εξετάσαμε επίσης και την περίπτωση να προσλάβουμε γιατρό ογκολόγο με σύμβαση, αν τα έσοδα μας το επέτρεπαν αλλά δυστυχώς είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπουν να αναζητήσουμε μια τέτοια λύση. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία του τμήματος και ήδη βελτιώνουμε το χώρο παρασκευής των φαρμάκων ενώ ανακατασκευάσαμε και τους χώρους υγιεινής».
Σε ότι αφορά τέλος το αίτημα για δημιουργία αυτόνομης Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο κ. Κατσιφαράκης είπε ότι «δεν μπορεί στηριχθεί από το Νοσοκομείο δεδομένου ότι εντάσσεται στην δραστηριότητα του Παθολογικού Τμήματος».