tromaktiko: ΟΤΑ-Επιδόματα: «Εκτός ελέγχου» 7+14 περιοχές

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΟΤΑ-Επιδόματα: «Εκτός ελέγχου» 7+14 περιοχές



Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Η πίεση των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και των διατροφικών επιδομάτων (νεφροπαθείς) ακόμη περισσότερο. Και όλα αυτά, την ώρα που το «μπαλάκι των ευθυνών» για την καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών πηγαινοέρχεται μεταξύ υπουργείου Υγείας και δήμων (ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη αλλά και η συνέντευξη του δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου στην aftodioikisi.gr). Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους θα γίνει από μεθαύριο Παρασκευή, με τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας να είναι ξεκάθαρα στη θέση τους: θα καταβάλλονται οι δαπάνες για εκείνους που έχουν καταγράψει οι δήμοι, αλλά και οι αντιπεριφέρειες (οι οποίες δίνουν το επίδομα νεφροπαθών· η τελευταία φορά που δόθηκε το επίδομα ήταν στις 11 Απριλίου και η επόμενη καταβολή του είναι στις αρχές Ιουλίου).

Η καταγραφή από τους δήμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία-τελευταία ενημερωμένη λίστα του υπουργείου Υγείας, από τους 183.394 δικαιούχους των προνοιακών, που έχουν καταγραφεί σε πρώτη φάση, οι δήμοι (που εκτελούν την επόμενη φάση) έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο των φακέλων σε ποσοστό 82,53% (151.793 άτομα), με τους δήμους Φλώρινας να έχει ελέγξει τους 4 από τους 946 φακέλους - ποσοστό 0,42% (διαβάστε εδώ για τους λόγους, σύμφωνα με το δήμαρχο) και Αγίου Νικολάου-Λασιθίου να έχει ολοκληρώσει-ελέγξει τους 34 από τους 802 φακέλους - ποσοστό 4,24%.

Πέραν των δύο προαναφερθέντων δήμων, από τους 63 συνολικά πρωτοβάθμιους ΟΤΑ που δίνουν προνοιακά επιδόματα κάτω από το 40% έχουν «εκκαθαρίσει» τους φακέλους (σύμφωνα με την τελευταία λίστα του υπουργείου Υγείας) οι δήμοι: Ιωαννιτών(38,53%), Ρεθύμνης (37,75%), Λεβαδέων (36,05%), Βέροιας(33.63%)και Έδεσσας (30,06%).

Πάντως, να σημειωθεί πως από χθες ξεκίνησε η «πρώτη αποστολή» σε 8 δήμους των προνοιακών επιδομάτων σύμφωνα με το ποσοστό που έχουν «εκκαθαρίσει» (στη λίστα του υπουργείου Υγείας υπάρχουν 22 δήμοι με 100% διασταύρωση και επιβεβαίωση δικαιολογητικών).

Η καταγραφή από τις αντιπεριφέρειες

Χειρότερη είναι η κατάσταση στις αντιπεριφέρειες, όπου από τις 56 που δίνουν το επίδομα νεφροπαθών οι 14 έχουν εκκαθαρίσει τους φακέλους τους σε ποσοστό κάτω του 40% (σύνολο δικαιούχων 13.281, ταυτοποίηση 70,43% - 9.354 άτομα).

Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (20,49%),Καρδίτσης (8,28%), Αχαΐας (7,20%), Λευκάδος (6,90%),Φλωρίνης (6,58%), Κορινθίας (4,71%), Ηρακλείου (1,54%),Χανίων (1,08%) και Τρικάλων (0,69%). Οι περιφερειακές ενότητες Αργολίδος, Σάμου, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς καιΡεθύμνης έχουν... μηδέν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα, πάντως με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, το όλο πρόβλημα παρουσιάστηκε με τη συμβατότητα του προγράμματος, όπου μπαίνουν τα στοιχεία των δικαιούχων, αυτός όμως επιλύθηκε. Έτσι, με παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας κάνουν υπερωριακή απασχόληση προκειμένου να τελειώσει η όλη καταγραφή μέχρι την άλλη Τετάρτη και να αποσταλούν τα στοιχεία εγκαίρως στο υπουργείο και να δοθεί κανονικά το επίδομα στους νεφροπαθείς μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Μπαλασόπουλος: Θα γίνει νέος έλεγχος

Πάντως, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας ΔημήτρηςΜπαλασόπουλος, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, παραδέχεταιτους ισχυρισμούς του δημάρχου Φλώρινας στη σχετική του συνέντευξη στην ιστοσελίδα, ότι δηλαδή και σε αυτούς που θα πάρουν τώρα το επίδομα υπάρχουν και μαϊμού-δικαιούχοι. Για αυτό το λόγο, όπως σημειώνει, θα γίνει και νέος έλεγχος από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Ποιος φταίει για αυτή την καθυστέρηση ρωτά η ιστοσελίδα το γενικό γραμματέα Πρόνοιας». Και απαντά: «Η καταγραφή από τα ΚΕΠ τελείωσε στις 15 Μαρτίου. Στάλθηκαν τα στοιχεία στο υπουργείο Υγείας στα τέλη Μαρτίου, και με δεδομένη την προεκλογική περίοδο, τελείωσε την καταγραφή και τον πρώτο έλεγχο περίπου 183.000 φακέλων μέσα σε 45 ημέρες, δηλαδή στις 15 Μαΐου. Στις 18 Μαΐου, το υπουργείο απέστειλε τα επιμέρους στοιχεία στους δήμους για να τα περάσουν στα αρχεία τους, και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει με το νέο τρόπο η καταβολή των επιδομάτων».

«Θα υπήρχε πρόβλημα εάν ξαναδίνατε και δεύτερη φορά, με τον παλαιό τρόπο, χρήματα στον κόσμο που έχει άμεσης ανάγκης αυτά τα χρήματα», ρωτά εκ νέου η aftodioikisi.gr. «Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Αν δίναμε και δεύτερη φορά, τότε στο τέλος του χρόνου θα γινόταν περικοπή από τους νόμιμους. Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα, αλλά έχουμε συγκεκριμένο "μπάτζετ"», υπογραμμίζει.

«Θα μπορούσα να κάνω τον καλό, να δώσω τα χρήματα. Αυτό όμως θα σήμαινε πως θα "ναρκοθετούσα" τον επόμενο υπουργό, και θα τον έβαζα σε περιπέτειες. Δε θέλω και δεν πρόκειται να το κάνω αυτό», καταλήγει.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!