Πάντως, σε ποσοστό 70% οι Γερμανοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα απαντώντας ότι θα υπερβεί την κρίση. Αντίθετη άποψη, εκφράζει το 25% των ερωτηθέντων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, σε ποσοστό 56% οι Γερμανοί ανησυχούν για τις τραπεζικές καταθέσεις τους, σε αντίθεση με το 42% που αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Ανάλογο (55%) είναι το ποσοστό εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν η Γερμανία να είχε κρατήσει το μάρκο, έναντι 42% που προτιμούν το ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκεντρώνουν την προτίμηση του 34%, χωρίς διαφοροποίηση από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν το 30%.
Στο όριο της εισόδου στη Βουλή, με 5%, βρίσκεται το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) κερδίζοντας μια μονάδα, όσο ακριβώς χάνει η Αριστερά, η οποία βρίσκεται στο ίδιο ποσοστό. Οι Πράσινοι, με απώλεια μιας μονάδας, συγκεντρώνουν 13% και οι Πειρατές εμφανίζονται δύο μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση, συγκεντρώνοντας 9%.
Ικανοποιημένοι και πολύ ικανοποιημένοι από την κυβέρνησή τους δηλώνουν οι Γερμανοί σε ποσοστό 35%, λιγότερο ευχαριστημένοι σε ποσοστό 45%, ενώ όσοι δηλώνουν «καθόλου ευχαριστημένοι» φθάνουν το 19%.
Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από τους πολιτικούς, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προηγείται με 59%, ακολουθεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με 58%, έχοντας σημειώσει απώλειες τριών μονάδων, ενώ από τους Σοσιαλδημοκράτες προηγείται ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ με 55%, κερδίζοντας μια μονάδα.
Πολύ χαμηλά βρίσκονται οι πολιτικοί των Φιλελευθέρων, με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο 30% (-5%) και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στο 15% (-1%).
patrastimes.gr