tromaktiko: Το 93% των επιχειρήσεων έχει πληγεί από την κρίση

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Το 93% των επιχειρήσεων έχει πληγεί από την κρίση



Το 93% των Ηρακλειωτών επιχειρηματιών έχει επηρεαστεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από την κρίση, ενώ συγχρόνως... ένα ποσοστό της τάξεως του 84,81% των μικρομεσαίων του νομού Ηρακλείου είδε τον τζίρο του να μειώνεται το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα μόνο το 32,91% ανέφερε ότι έχει πραγματοποιήσει απολύσεις και αντίθετα με τη γενικότερη άποψη, οι επιχειρηματίες του νομού Ηρακλείου στην πλειονότητα τους τάσσονται κατά της μείωσης των αμοιβών των εργαζόμενων, με το 81,53% να θεωρεί ότι η περικοπή των αμοιβών δεν θα προκαλέσει βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, μέσω τηλεφωνικής δημοσκόπησης που διενέργησε μεταξύ των μελών του, επιχειρώντας να αποτυπώσει μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις τρέχουσες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις- μέλη του.

Η έρευνα που παρουσιάσθηκε σήμερα από τον πρόεδρο Μανώλη Αλιφιεράκη και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και διεξήχθη το χρονικό διάστημα από 5 μέχρι 12 Ιουνίου, με χρήση δομημένων ερωτηματολογίων κλειστού τύπου και τηλεφωνικές συνεντεύξεις αποκλειστικά από στελέχη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Το κυρίαρχο συμπέρασμα όπως τονίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έρευνας, που προκύπτει από την ανάλυση των απαντήσεων των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, είναι ότι η οικονομική κρίση συνεχίζει και επηρεάζει τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να διαλέξουν μεταξύ προεπιλεγμένων προτάσεων ως προς συγκεκριμένα μέτρα και κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα βοηθούσαν για την έξοδο από την κρίση.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών (80,89%) πιστεύει ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι ή ακόμα και να καταργηθούν μερικοί από αυτούς, ενώ επίσης ένα μεγάλο ποσοστό (60,51%) θεωρεί απαραίτητο να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις (Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και προσέλκυση ξένων επενδύσεων).

Σε σχέση με την ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων επιχειρηματιών (84,4%) εκφράζει απαισιοδοξία και πιστεύει ότι η κρίση θα έχει μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη διάρκεια, ενώ το 34,19% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζεται απαισιόδοξο ως προς το μέλλον της επιχείρησής του.

Ένα ποσοστό της τάξης του 89,03% απάντησε θετικά στην ερώτηση αν οι εκλογές δημιουργούν προβλήματα στην αγορά, ενώ το 73,55% των επιχειρηματιών του νομού Ηρακλείου θεωρούν προτιμότερη την παραμονή στο ευρώ από την επιστροφή στη δραχμή.

Η επιλογή του δείγματος όπως τονίσθηκε, έγινε με στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία, αφού πρώτα έγινε επεξεργασία στα στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Το δείγμα, αποτελείται από επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου, από όλα τα τμήματα (Εμπορικό, Τουριστικό, Μεταποίησης, Εξαγωγικό και Υπηρεσιών) με την όσο το δυνατόν αναλογικότερη αντιπροσώπευση, την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη στον νομό και τη συμπερίληψη επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και μορφών.

Το 62,66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει επηρεασθεί σε μεγάλο ποσοστό από την κρίση, το 30,38% αρκετά, το 5,06% σε μικρό βαθμό και το 1,90% απάντησε πως δεν έχει επηρεασθεί καθόλου από την κρίση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο η συντριπτική πλειοψηφία (84,81%) των ΜΜΕ του νομού είδε τον τζίρο της να διολισθαίνει, το 11,39% δεν παρατήρησε μεταβολή, ενώ μόλις το 3,8% του δείγματος κατέγραψε αύξηση εσόδων.

Ακόμη, οι επιχειρηματίες του νομού Ηρακλείου δεν θεωρούν σημαντική τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους και στην πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες τάσσονται κατά της μείωσης των αμοιβών των εργαζόμενων, με το 81,53% να θεωρεί ότι η περικοπή των αμοιβών δεν θα προκαλέσει αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Τέλος στην ερώτηση αν είναι προτιμότερη η παραμονή στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή, το μεγαλύτερο ποσοστό (73,55%) επέλεξε την παραμονή στο ευρώ. Ένα 21,29% δεν απάντησε και μόλις ένα 5,16% επέλεξε να την επιστροφή στη δραχμή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!