Ο λόγος για την παρασιτική νόσο Τσάγκας, που πήρε το όνομά της από τον Βραζιλιάνο γιατρό Κάρλος Ριμπέιρο Ιουστινιάνο Τσάγκας, ο οποίος την ανακάλυψε το 1909, και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να εντοπιστεί καθώς και να αντιμετωπιστεί. Οπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη, η νόσος εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το AIDS, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για έτη, παραμένει σε ύφεση, με αποτέλεσμα, «καμουφλαρισμένη» πια στον ανθρώπινο οργανισμό, να τον πλήττει χωρίς να γίνεται αντιληπτή τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τους γιατρούς.
Οταν όμως κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα -όπως είναι ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης κ.ά.-, η νόσος Τσάγκας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το «σκάσιμο» της ανθρώπινης καρδιάς ή, στην καλύτερη περίπτωση, σοβαρότατα καρδιακά προβλήματα. Ερευνες έδειξαν ακόμη ότι η επικίνδυνη νόσος, εκτός από τα τσιμπήματα των εντόμων, μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της μετάγγισης αίματος, αλλά και κληρονομικά από την μητέρα στο παιδί. Την ίδια στιγμή επικίνδυνες ομάδες-φορείς θεωρούνται κυρίως οι μετανάστες στην αμερικανική ήπειρο, αλλά και όσοι ζουν σε φτωχές περιοχές χωρίς υγειονομικές υποδομές.
Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, οι τράπεζες αίματος στις ΗΠΑ διεξάγουν ειδικές εξετάσεις για την ύπαρξη της νόσου στα αποθέματα που έχουν, προτού τα διαθέσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη αιμοληψίας.
Επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 10.000.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τη νόσο Τσάγκας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και 30.000 πολίτες των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 από «το νέο AIDS» έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.