tromaktiko: Οι ευθύνες για την καταστροφή του ΕΔΟΕΑΠ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Οι ευθύνες για την καταστροφή του ΕΔΟΕΑΠ



Γράφει ο Νικος Ιγγλέσης
Μέσα στους τελευταίους 4 μήνες ο ΕΔΟΕΑΠ έχασε περισσότερα από τα μισά αποθεματικά κεφάλαιά του. Το Ταμείο μας δεν έχει αύριο. Με την ανακοίνωσή του «περί πανστρατιάς» το Δ. Σ προσπαθεί να ρίξει την...
 ευθύνη για τη ληστεία των αποθεματικών μας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανακοίνωση όμως αυτή αποκρύπτει τμήμα της αλήθειας, δεν αναφέρει τα 25 εκ. που αποσύρθηκαν από την ΤτΕ, και άρα είναι παραπλανητική. Η ΤτΕ. εφάρμοσε τον άθλιο νόμο για το PSI, δηλ. το κούρεμα των ομολόγων, που ψήφισε η κυβέρνηση Παπαδήμου (συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.)

Για τις δικές του ευθύνες το Δ.Σ δε λέει κουβέντα στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Γιατί περισσότερα από τα 2/3 των αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ παρέμειναν στην ΤτΕ. μέχρι την ημέρα που έγινε το κούρεμα;
Αν, όπως λένε, ήταν υποχρεωμένοι να τα καταθέσουν στην ΤτΕ. πώς διατηρούσαν το υπόλοιπο 1/3 εκτός; Πώς μπόρεσαν μετά το κούρεμα, από τις 19 Μαρτίου του 2012 μέχρι τις 23 Απριλίου του 2012, μέσα σ’ ένα μήνα δηλαδή, να αποσύρουν 25 εκ. από την ΤτΕ.; Και τέλος πώς αποφάσισαν, δυστυχώς μετά την καταστροφή, να μην καταθέτουν ούτε ένα ευρώ στην ΤτΕ.;

Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΔΟΕΑΠ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν ήταν υποχρεωμένος να έχει τα αποθεματικά του στην ΤτΕ. Μόνο στο Καταστατικό προβλέπεται κάτι τέτοιο. Αλλά ποιό ήταν το μέγιστο διακύβευμα; Η τήρηση του Καταστατικού ή η σωτηρία των αποθεματικών; Είναι φανερό ότι το Δ.Σ., έχοντας άγνοια κινδύνου, προτίμησε να τηρήσει το Καταστατικό. Τώρα αντί για συντάξεις, φάρμακα και περίθαλψη θα μοιράζει φωτοτυπίες του Καταστατικού, αν υπάρχουν λεφτά για φωτοτυπίες.

Συνάδελφοι,

Πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2011, αποφασίστηκε το κούρεμα των ομολόγων κατά 21%, από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, γρήγορα αυτό θεωρήθηκε ανεπαρκές και τον Οκτώβριο του 2011 αποφασίστηκε ένα μεγαλύτερο κούρεμα που τελικά έφτασε το 53,5%. Άρα από τον Ιούνιο του 2011 τα μέλη του Δ.Σ ήξεραν ότι ετοιμάζεται η ληστεία των αποθεματικών. Τί έκαναν; Απολύτως τίποτα, κοιμόντουσαν πάνω στα ομόλογα. Από αδιαφορία; από άγνοια; Αποφασίστε εσείς.

Και ιδού τα αποτελέσματα:
Χάσαμε 56.214.817 από τα 115.312.441 εκ. που υπήρχαν στην ΤτΕ., λόγω κουρέματος, και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποσυρθεί εγκαίρως με πολύ μικρότερη ζημιά.
2. Χάσαμε επί πλέον 28.497.624 από την ανάληψη που έγινε από τις 19.3.12 μέχρι τις 23.4.12, δηλ. μετά το κούρεμα. Τα 25 εκ. που αποσύρθηκαν προήλθαν από την πώληση των νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω από 20%, και έτσι καταγράφηκε η ζημιά των 28,5 εκ. Δηλαδή κουρεύτηκαν κατά 53,5% τα λεφτά μας στην ΤτΕ. και στη συνέχεια, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. το μεγαλύτερο μέρος αυτών που είχαν απομείνει κουρεύτηκαν κατά 80%. Όταν απέσυραν τα 25εκ. δεν ήξεραν τι έκαναν; Το όλο θέμα αποκαλύφθηκε συμπτωματικά. Από το υπόλοιπο των 59.097.624 (ονομαστική και όχι τρέχουσα αξία των νέων ομολόγων) σήκωσαν 25 εκ. και στη συνέχεια πήγαν να σηκώσουν άλλα 6 εκ. αλλά στην ΤτΕ. είχαν απομείνει μόνο 5,6 εκ. Αν αντί 6 ζητούσαν 5 εκ. τότε η ΤτΕ. θα τους τα έδινε, θα έμενε ένα υπόλοιπο 600.000 και ούτε το Δ.Σ ούτε όλοι εμείς θα είχαμε αντιληφθεί τι πραγματικά είχε γίνει. Τα μέλη του Δ.Σ. δεν είναι απλά άσχετοι είναι επικίνδυνα άσχετοι.
3. Τέλος από τα ομόλογα των 32.302.000 που είχε αγοράσει με δική του επιλογή ο ΕΔΟΕΑΠ χάθηκαν με το κούρεμα άλλα 17.281.570. Και αυτά τα ομόλογα έπρεπε να ρευστοποιηθούν πολύ πριν το κούρεμα.

Συνολικά χάθηκαν 99.732.871 εκ.

Αν σ αυτά προσθέσουμε και 11.175.130, που προέρχονται από τα 32 εκ. και είναι νέα ομόλογα που θα πληρωθούν από το 2023 ως το 2042, τότε έχουμε μια ζημιά για τον ΕΔΟΕΑΠ 111 εκ. από ένα σύνολο 193 εκ. που ήταν τα αποθεματικά (ομόλογα και καταθέσεις) στις 31.12.11

Κυρίες και κύριοι του Δ.Σ είτε από αδιαφορία, είτε από αμέλεια, είτε από ασχετοσύνη, σημασία έχει ότι χάσατε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών του Ταμείου μας. Χάσατε τα λεφτά μας που για δεκαετίες πληρώναμε όλοι μας. Σε λίγους μήνες δε θα μπορείτε να πληρώνετε ούτε συντάξεις, ούτε φάρμακα, ούτε κλινικές.

Γι αυτό σας καλώ να παραιτηθείτε τώρα. Η Γ.Σ μπορεί να εκλέξει προσωρινή Διοίκηση μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές ώστε το νέο Δ.Σ. να προσπαθήσει να περισώσει ό,τι μπορεί ακόμα να περισωθεί.

Αν υπάρχει φιλότιμο, αν υπάρχει λίγη τσίπα, πρέπει να παραιτηθείτε τώρα αλλιώς θα καταγραφείτε ως το τελευταίο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!