Ο υπουργός έθεσε τρεις προτεραιότητες για την επιστροφή στην ανάπτυξη: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Στο μέτωπο της ρευστότητας, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι αντικείμενο του υπουργείου Οικονομικών, οι πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης περιλαμβάνουν:
- Ενεργότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Άμεσα ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ΕτΕΠ Πλούταρχο Σακελλάρη.
- Δημιουργία ελληνικού επενδυτικού ταμείου με στήριξη των εταίρων.
- Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός, βασίζεται σε φοροαπαλλαγές, καθώς ψηφίστηκε σε άλλες συνθήκες, ενώ σήμερα δεν υπάρχει κερδοφορία.
- Αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΤΕΑΝ Ταμείο Επιχειρηματικότητας.
- Επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» και επισήμανε την ανάγκη για «καθαρούς λογαριασμούς» με τους πολίτες σε σχέση με το παραγωγικό μοντέλο. Δεν μπορεί, είπε, να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και ανάπτυξη χωρίς παραγωγικότητα.
Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα και με μεγάλη προσοχή, ιδίως μετά τη μείωση που έχουν υποστεί τα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα έχει ο ίδιος την αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ, ενώ από τους υφυπουργούς ο κ. Σκορδάς θα έχει τον τομέα Εμπορίου, ο κ. Μηταράκης τις Επενδύσεις και ο κ. Καλογιάννης τις Υποδομές.