5,7 δισ. ευρώ με 5.100 θέσεις εργασίας αλλά η τελική έγκριση ήλθε μετά από τρεις μήνες...
Το "Έθνος" αποκαλύπτει μία απίστευτη γραφειοκρατική ιστορία που εντόπισε ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας και χάρη στην επιμονή του και τη συνεργασία με τους συναρμόδιους συναδέλφους του, κατάφερε να δώσει λύση εντός ολίγων ημερών.
Στις 6 Μαρτίου συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία αποφάσισε ομόφωνα την ένταξη επτά επενδυτικών σχεδίων στη διαδικασία αδειοδότησης του νόμου για το Fast Track. Τις σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Οι επενδυτές αλλά και η οικονομία σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο είδαν ένα αχνό φως στο τούνελ της ύφεσης.
Ωστόσο, όλοι υπολόγιζαν χωρίς το... τέρας της γραφειοκρατίας. Είκοσι μέρες χρειάστηκαν να καθαρογραφούν τα πρακτικά της συνεδρίασης εκείνης και να αποσταλούν στους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Μεταφορών, ΠΕΚΑ, Εξωτερικών και Πολιτισμού για τις υπογραφές. Ωστόσο, ο ανασχηματισμός είχε προλάβει τις εξελίξεις. Και όταν ήλθε το κείμενο προς υπογραφή στην διάδοχο του κ. Χρυσοχοϊδη (ως επισπεύδων υπουργός) Άννα Διαμαντοπούλου, εκείνη δεν το υπέγραψε με δεδομένο το ό,τι εκείνη δε συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ της 6ης Μαρτίου. Η κ. Διαμαντοπούλου έστειλε το χαρτί στον κ. Χρυσοχοϊδη (είχε μετακινηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη). Εκείνος με τη σειρά του, μετά από ολιγοήμερη καθυστέρηση το υπέγραψε για να επιστρέψει στην υπουργό Ανάπτυξης.
Η απόφαση ετοιμάστηκε κι εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Όμως, το Τυπογραφείο καθυστέρησε να δώσει αριθμό ΦΕΚ, μια και ο νόμος δίνει περιθώριο 30 ημερών για τη δημοσίευσή του. Στο μεταξύ προκηρύχθηκαν εκλογές. και οι επενδύσεις που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου έμειναν στον... αέρα, ενώ η διαδικασία του fast track αποδείχτηκε λόγω της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αστάθειας σε άσφαιρο... όπλο κατά της ύφεσης και της ανεργίας.
Πριν λίγες μέρες ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας ειδοποιήθηκε από το Τυπογραφείο για την εκκρεμούσα απόφαση καθώς και το ό,τι δεν μπορούσε να τη δημοσιεύσει, αφού οι τότε υπουργοί δεν είναι στην παρούσα κυβέρνηση. "Πόρτα - πόρτα" οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν από τους συναρμόδιους υπηρεσιακούς υπουργούς και στις 28 Μαίου οι επτά επενδύσεις εγκρίθηκαν ξανά... Η απόφαση εστάλη ξανά στο Τυπογραφείο. Το Τυπογραφείο ήθελε να τηρήσει το περιθώριο των 30 ημερών. Με παρέμβαση του κ. Στουρνάρα, ο αριθμός ΦΕΚ δόθηκε προχθές.