Οι επισκέψεις στο Έβερεστ είναι μία καθημερινή τρέλα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτήν την Άνοιξη έγιναν περισσότερες από 500 αναβάσεις.
Το δυσάρεστο όμως είναι ότι από τους 500 ορειβάτες που επισκέφθηκαν φέτος την Άνοιξη το θρυλικό βουνό, οι δέκα δε γύρισαν ποτέ πίσω.
Συνολικά 233 θάνατοι έχουν καταγραφεί από αναρριχήσεις στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απειρία των επίδοξων ορειβατών, αλλά και στον μεγάλο συνωστισμό που σημειώνεται τις «καλές μέρες», έχοντας ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του οξυγόνου που είναι απαραίτητο σ’ αυτές τις αναβάσεις!
Μόνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στην κορυφή του Έβερεστ, μεταξύ των οποίων και οι δύο Γερμανοί τουρίστες.
Ο Γερμανός Ρίτσαρντ Στιλερ είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη φτάσει στην κορυφή (στα περίπου 8.850 μέτρα) και έχουν γυρίσει πίσω. Στο βήμα Χίλαρι, αναρριχητικό τμήμα 100 μέτρα κάτω από την κορυφή, «οι ορειβάτες που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν είναι τόσο σφηνωμένοι ώστε δε μπορούν να κινηθούν πίσω ή μπρος», λέει ο Στίλερ, αρχιτέκτονας από το Λαρ της νότιας Γερμανίας, περιγράφοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης.
«Έπειτα από δύο ώρες αναμονή στον παγωμένο αέρα, άνοιξε ένα κενό περίπου 8.800 μέτρων, στο οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε πέσει. Για πολλούς από του ορειβάτες αυτούς η εμπειρία τους κατέληξε σε σοβαρά κρυοπαγήματα η και θάνατο» συμπληρώνει.
«Πρέπει να σταματήσει ο μαζικός τουρισμός στο όρος Έβερεστ» τονίζει ο ορειβάτης Ρεινολντ Μέσνερ από το Νότιο Τιρόλο, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ανέβηκε και τα 14 βουνά του κόσμου που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα. «Όσο η νοοτροπία της Disneyland βασιλεύει εκεί, οι άνθρωποι θα πεθαίνουν».
Η έκκλησή του πέφτει στο κενό – όπως ακριβώς και οι προειδοποιήσεις που έκαναν τόσοι πολλοί άνθρωποι πριν απ ‘αυτόν. Πολλοί επιτήδειοι κερδίζουν από την επιχείρηση αναρρίχησης του Έβερεστ: χειριστές της αποστολής, ντόπιοι, αλλά και η κυβέρνηση του Νεπάλ, που πουλάει το δικαίωμα της αναρρίχησης στο υψηλότερο βουνό της Γης…
onlarissa.gr