tromaktiko: "Υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου"

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

"Υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου"



Την ανάγκη τροποποίησης του προγράμματος της τρόικας για την Ελλάδα, καθώς είναι λάθος σε βασικά σημεία, που πρέπει να αλλάξουν, επισήμανε ο πρόεδρος της... Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, προσθέτοντας, πως στην Ελλάδα «θα πρέπει να σχηματιστεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα τηρήσει τα βασικά σημεία του προγράμματος, αλλά, φυσικά, είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές».

Ο κ. Σβόμποντα τάχθηκε υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, χαρακτηρίζοντας «ανοησία» τη στάση της Κομισιόν κατά της αναδιαπραγμάτευσης και διευκρινίζοντας ότι φυσικά και δεν γίνεται λόγος για τροποποίηση ολόκληρου του προγράμματος ή διακοπή της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και της είσπραξης φόρων.

Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία θα υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και εξάλλου, όπως επισήμανε, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει και ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Στο ερώτημα, κατά πόσον είναι πιθανό η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι μέλος της ευρωζώνης, θεωρεί ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες εξόδου της χώρας, αν ανέλθουν στην εξουσία «εντελώς ανεύθυνοι» πολιτικοί, καθήκον όμως της ΕΕ είναι να δείξει ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν από μια τέτοια εξέλιξη ακόμη και ορισμένες αυστριακές τράπεζες.

Ως προς την πιθανότητα να επιστρέψει η Ελλάδα τα χρήματα που έχει δανειστεί, ο κ. Σβόμποντα θεωρεί ότι αν συνεχιστεί να ζητούνται τέτοιοι υψηλοί τόκοι και να προκύπτουν τέτοια κέρδη από τα δάνεια, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να γυρίσουν πίσω αυτά τα χρήματα, ενώ αν οι τόκοι είναι λογικοί και αν προχωρήσει η έκδοση ευρωομολόγων ή η δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής χρέους, τότε οι πιθανότητες να επιστραφούν είναι πολλές.

Πρόσθεσε δε, πως, αν τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν υψηλά, όλες οι χώρες- και όχι μόνο η Ιταλία- θα έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες και για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, θα πρέπει να γίνουν κοινές προσπάθειες, με αλλαγή πορείας, στην οποία θα συμπράξει και η Γερμανία.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στη στάση, απέναντι στην Ελλάδα, της τρόικας, την οποία ο ίδιος έφθασε να χαρακτηρίζει ως και «κίνδυνο», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η τρόικα ζητά πράγματα, τα οποία «σίγουρα θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο» την κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού και, ως εκ τούτου η τρόικα συνιστά έναν κίνδυνο και κατά κάποιον τρόπο εκβιάζει την Ελλάδα. Είχε επιπλέον τονίσει, πως οι ιθύνοντες της τρόικας, οι οποίοι «δεν έχουν να λογοδοτήσουν πολιτικά απέναντι σε κανέναν», προτείνουν μέτρα που είναι «αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ύφεση και οξύνοντας τις κοινωνικές εντάσεις».
nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!