tromaktiko: Αποφάσεις με υψηλό ρίσκο για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αποφάσεις με υψηλό ρίσκο για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ



Κρίσιμες αποφάσεις που ενέχουν υψηλό ρίσκο για το μέλ­λον της Δημοκρατικής Αριστεράς κλήθηκε να λάβει αμέσως μετά τις εκλογές ο Φώτης Κουβέλης, δίνοντας ψήφο εμπιστο­σύνης... στην κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με πρωθυ­πουργό τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς συμμετοχή με κομματικά στελέχη ή βουλευτές.

Η Δημοκρατική Αριστερά προεκλογικώς υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει η χώρα να μείνει ακυ­βέρνητη, εκπέμποντας μήνυμα διαθεσιμότητας για συνεργα­σία με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, στη βάση προγραμματικών συ­γκλίσεων – για αυτόν τον λόγο η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά κατέθε­σε τις 7 θέσεις ως βάση συζήτησης.

Ωστόσο, ο προβληματισμός απλώθηκε στο κόμμα, όταν δια­φάνηκε ότι από την κάλπη της 17ης Ιουνίου προέκυπτε, αριθ­μητικώς, κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως είχε σαθρά πολιτικά και κοινωνικά θεμέλια.

Το κυρίαρχο ερώτημα «πάλι οι ίδιοι θα μας κυβερνήσουν και θα πάνε να διαπραγματευθούν με τους εταίρους;» ήδη από το πρωί της Δευτέρας διαμόρφωσε ένα κλίμα πίεσης στο πρόσω­πο του Φώτη Κουβέλη κυρίως (όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για άλλους λόγους), ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευθεί και για κάτι ακόμη: να συμβάλει ώστε το περιεχόμενο της πολιτικής της νέας κυβέρνησης να έχει προοδευτικό πρόσημο.

Στο μεταξύ, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκδήλωναν την ανησυχία τους για το γεγονός της μη αναφοράς από τον Αντώνη Σαμαρά του όρου «επαναδιαπραγμάτευση» στο πλαίσιο της δήλωσής του για το αποτέλεσμα, το βράδυ της Κυριακής. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τη Δευτέρα εκδηλώθηκαν ενστά­σεις κιεπιφυλάξεις από μερίδα στελεχών που επισήμαιναν ότι εφόσον υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα έπρεπε να συμπράξει διακινδυ­νεύοντας τη φθορά της, αλλά να ασκήσει προγραμματική αντι­πολίτευση. Όσο για το επιχείρημα ότι το κύριο βάρος της αντι­πολίτευσης θα σηκωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντέτειναν ότι, παρά την ενίσχυση του τελευταίου στις εκλογές, σε συνθήκες πόλω­σης η ΔΗΜΑΡ συγκράτησε τις δυνάμεις της και δεν συμπιέστη­κε ουσιαστικά (αν και σημείωσε μικρή αύξηση του ποσοστού της – 6,2% έναντι 6,11% –, είχε μικρή απώλεια ψήφων και 2 εδρών).

Από την άλλη, το – πιο ενισχυμένο – ρεύμα της «κυβερνώ­σας Αριστεράς» έκανε την εκτίμηση ότι η Δημοκρατική Αριστε­ρά μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην επίλυση των κοινωνικών αδιεξόδων με τη συμμετοχή της παρά από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Στη βάση της θέσης ότι «λευκή εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή είναι προφανές ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν δί­νει», ο Κουβέλης μετά και από ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. επί της σχετικής εισήγησής του προσήλθε στη συνάντηση με τον Σαμαρά θέτοντας τα προγραμματικά ζητήματα επί τάπητος και δευτερευόντως το ζήτημα των φερέγγυων προσώπων. Μετά τη συνάντηση με τον Βενιζέλο το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέπεμψε μήνυμα ότι οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης επιταχύνονται.

Το βράδυ της Τρίτης, και με γνώμονα τη συνοχή του κόμμα­τος, ο Φώτης Κουβέλης στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνε­δρίασε εκ νέου προκειμένου να λάβει την τελική της απόφα­ση, κατέθεσε εισήγηση με κεντρικό άξονα τη στήριξη με ψή­φο εμπιστοσύνης χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος ή της Κ.Ο. και στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβολής με πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς που έχουν αναφορές στη ΔΗΜΑΡ, ενώ ενώπιον των στελεχών της Κ.Ε. επιχειρηματολό­γησε υπέρ του να είναι η ΔΗΜΑΡ «μέρος της λύσης» και να αναλάβει ρόλο«αντιμνημονιακής συνιστώσας» στην υπό δια­μόρφωση κυβέρνηση. Η εισήγησή του εγκρίθηκε κατά ευρεία πλειοψηφία (έλαβε περίπου το 70% των ψήφων) ενώ μειοψή­φησε η άποψη της μη συμμετοχής (17 στελέχη της Κ.Ε. τάχθη­καν υπέρ της πρότασης των Μπαγεώργου, Νεφελούδη, Ζορκάδη, Σταυρόπουλου) καθώς και η πρόταση της Μαρίας Ρεπούση για ψήφο ανοχής (8 στελέχη της Κ.Ε.).

Η απόφαση του Φώτη Κουβέλη φαίνεται να διαπνέεται και από την αισιοδοξία ότι τυχόν βελτίωση του χαρακτήρα της κυ­βέρνησης συνεργασίας θα μπορέσει να την πιστωθεί το κόμμα του, κατοχυρώνοντας καλύτερη θέση στη συνείδηση της κοινωνίας και στο υπό αναδιάταξη πολιτικό σκηνικό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!