«Σεβόμαστε επίσης την κυριαρχία μιας μεγάλης χώρας όπως η Ισπανία... σε σχέση με ό,τι διατυπώνει ως αίτημα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερσί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μαδρίτη δεν έχει διατυπώσει τέτοιο αίτημα.
«Εάν η κυβέρνηση το θελήσει τη μια ή την άλλη στιγμή... διαθέτουμε στην Ευρωζώνη εργαλεία τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε πολύ γρήγορα», είπε αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε επίσης ότι μπορούν να λειτουργήσουν και άλλοι μηχανισμοί, κυρίως ο μηχανισμός άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης, επιλογή που στηρίζουν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντώντας, ωστόσο, την αντίδραση της Γερμανίας.
«Θα δώσουμε απαντήσεις συλλογικά, θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα στο Παρίσι τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος.
Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ισπανία είναι προσηλωμένη στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων «η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει «μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να έχει γίνει μια επιλογή που θα επιτρέψει τη συνέχιση των (ευρωπαϊκών) δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει η Αθήνα.
«Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε», υπογράμμισε.
«Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε τα ευρωπαϊκά ταμεία και τα διαρθρωτικά εργαλεία να είναι κινητοποιημένα για να βάλουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.
Εξάλλου, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ότι η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατ' επέκταση για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια.
«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τα αποτελέσματα των ελέγχων» των ισπανικών τραπεζών, σημείωσε ο ντε Γκίντος.
«Το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών περιορίζεται σε ορισμένα ιδρύματα που έχουν εντοπιστεί από τη Μαδρίτη. Βάσει αυτού η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει», πρόσθεσε ο Γκίντος.
Εν αναμονή της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης «δεν υπάρχουν συζητήσεις για την παροχή βοήθειας (στις ισπανικές τράπεζες)», σημείωσε ο Ισπανός υπουργός στο περιθώριο της ομιλίας του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το Dow Jones Newswire.
dealnews.gr