tromaktiko: Πρόταση για πενταετές πάγωμα αποπληρωμής ομολόγων

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Πρόταση για πενταετές πάγωμα αποπληρωμής ομολόγων



Το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι λιγότερο η Ελλάδα, από ό, τι η Ισπανία και η Ιταλία και εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει με γενναία βήματα να βρει λύση... επισημαίνει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Ρίτσαρντ Πάρκερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Προτείνει δε, ένα πενταετές πάγωμα αποπληρωμής κρατικών ομολόγων, ακολουθούμενο με έκδοση Ευρωομολόγων και την χρησιμοποίηση των πόρων που θα εξοικονομηθούν, για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρκερ, είναι άδικο ο μισός κόσμος να έχει στραμμένα εδώ και τρία χρόνια τα βλέμματά του στη μικρή Ελλάδα και να φοβάται από τη -δήθεν- εκρηκτική δύναμη των προβλημάτων της, καθώς η Ελλάδα δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα, διότι πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε κάποιος να λύσει εύκολα τα προβλήματα του προϋπολογισμού, τα οποία με τη δημοσιονομική κρίση αναδείχτηκαν σε μια κρίση του δυτικού καπιταλισμού και σε μια ηθική κρίση, κάτι που είναι κατανοητό αλλά δεν βοηθάει κανένα.

Ο ίδιος θεωρεί πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ούτε η «τεμπελιά» -«οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από ό,τι στη Γερμανία», δηλώνει-, ούτε ένας διογκωμένος δημόσιος τομέας, ή μειωμένα έσοδα από φόρους, καθώς σε όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά εκείνο που συνιστά το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η «απίθανη αναποτελεσματικότητα της διοίκησης», που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη τεχνολογίας.

Παραθέτει στη συνέχεια παραδείγματα για αυτή την αναποτελεσματικότητα, από άγνοια για σύγχρονη διοίκηση προσωπικού μέχρι κερματισμένες δομές υπηρεσιών, ή περίπλοκο σύστημα δικαιοσύνης, το οποίο, μπορεί μεν να διατηρεί χαμηλά τη διαφθορά, όμως οδηγεί σε απασχόληση των υπαλλήλων σχεδόν μόνο με γραφειοκρατία.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, σημειώνοντας πως σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την πολιτική λιτότητας, υπήρχε συχνά η υποψία ότι οι Έλληνες τους εξαπατούν, όμως στην ουσία δεν ήθελαν να παραδεχτούν πως, απλώς και μόνον, δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα, υπογραμμίζει ότι έχουν επιτευχτεί τελευταία μεγάλες πρόοδοι στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, κάτι που έχει αναγνωριστεί από το ΔΝΤ και είναι καθοριστικό για την εξυγίανση της χώρας.

Κατά την άποψή του, η αμφιλεγόμενη πολιτική λιτότητας δεν είναι τόσο άσχημη -όσο και αν αυτή η εκτίμησή του φαίνεται σκληρόκαρδη- και μπορεί η κατάσταση να μην είναι εύκολη για τους Έλληνες, αλλά δεν είναι και τόσο κακή όσο οι καταστροφές στην ιστορία τους και ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως θα επιβιώσουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!