tromaktiko: Μείωση τιμών βενζίνης στην Ιταλία

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Μείωση τιμών βενζίνης στην Ιταλία



Την περασμένη εβδομάδα η ιταλική ENI, η μεγαλύτερη εταιρεία της γείτονος, αποφάσισε να μειώσει την τιμή της βενζίνης στα βενζινάδικα και αυτό είχε... ευεργετικά αποτελέσματα για την τσέπη των οδηγών σε όλη την Ιταλία.

Οι μειώσεις αυτές βοηθούν ώστε να μη νιώσουν οι καταναλωτές-οδηγοί όλο το βάρος του νέου φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση στα καύσιμα, για να συγκεντρώσει πόρους και να τους προωθήσει στη σεισμόπληκτη Εμίλια Ρομάνα, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και το εργοστάσιο της Ducati.

Η κίνηση αυτή ανάγκασε αρκετές από τις ανταγωνιστικές εταιρείες υγρών καυσίμων να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ιταλικής πρώην Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Η ΕΝΙ μείωσε την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κατά 1 σεντ ανά λίτρο στη λιανική αγορά. Οι εταιρείες που απάντησαν με αντίστοιχες μειώσεις ήταν οι IP, Q8, Shell και Tamoil, η κάθε μια με τον τρόπο της.

Η Q8 για παράδειγμα μείωσε κατά μισό σεντ την τιμή της βενζίνης, ενώ οι ΙΡ και Tamoil τη μείωσαν κατά 1 σεντ. Στο πετρέλαιο πάλι η Q8 έκοψε μισό σεντ ενώ οι ΙP, Shell, Tamoil και η Total-Erg έκοψαν από 1 σεντ ανά λίτρο.

Οι μειώσεις αυτές βοηθούν ώστε να μη νιώσουν οι καταναλωτές-οδηγοί όλο το βάρος του νέου φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση στα καύσιμα, για να συγκεντρώσει πόρους και να τους προωθήσει στη σεισμόπληκτη Εμίλια Ρομάνα.

Οι μειώσεις τιμών κατέβασαν κατάτι και το μέσο όρο τιμής για την περασμένη εβδομάδα στο 1,831 ευρώ για την αμόλυβδη και 1,718 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης. Το LPG (υγραεριοκίνηση) παρέμεινε στα 81,9 σεντ.

Τα ιδιωτικά βενζινάδικα στην Ιταλία πωλούν το λίτρο της απλής αμόλυβδης ως 1,713 €, ενώ εκείνα που ανήκουν σε εταιρείες έχουν την τιμή στα 1,818 €/λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης πωλείται από 1,583 ευρώ ανά λίτρο (στα Ανεξάρτητα Πρακτορεία) ως 1,708 ευρώ για την ΕNI και 1,718 για τη Shell.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!