tromaktiko: Τραγωδία στις θάλασσες της Κρήτης – Ρεκόρ πνιγμών στην αρχή του καλοκαιριού

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Τραγωδία στις θάλασσες της Κρήτης – Ρεκόρ πνιγμών στην αρχή του καλοκαιριού



Σε υγρό τάφο για έχουν μετατραπεί θάλασσες της Κρήτης καθώς μέχρι στιγμής εφτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η εφετινή καλοκαιρινή περίοδος... ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο όσων αφορά τα περιστατικά πνιγμών και όλα δείχνουν πως αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά, θα σημειωθεί ρεκόρ τους επόμενους δύο μήνες, οπότε και αναμένεται η κορύφωση της τουριστικής σαιζόν.

Η αιτία του κακού εντοπίζεται κυρίως στην απροσεξία των λουόμενων που αγνοούν τις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί στη λίστα των νεκρών στις θάλασσες 7 άνθρωποι, ενώ σημειώθηκαν και 11 ακόμη περιστατικά που είχαν αίσιο τέλος χάρη στην άμεση επέμβαση είτε των ναυαγοσωστών είτε των διασωστών του ΕΚΑΒ. Εξάλλου, πέρυσι, σε μία κακή χρονιά, με αυξημένα περιστατικά πνιγμών, το νούμερο είχε φτάσει τους 28 και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως αν το σκηνικό της τραγωδίας συνεχιστεί, την εφετινή χρονιά θα σημειωθεί ρεκόρ.

«Τα νούμερα είναι μεγάλα και τραγικά" δηλώνει ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης Δημήτρης Βουρβαχάκης και συμπληρώνει "πολλοί νομίζουν πως μπορούν να δαμάσουν τη φύση. Βλέπουν για παράδειγμα μεγάλο κυματισμό και όμως παρά τους κινδύνους βουτάνε στα βαθιά. Παράλληλα, και ντόπιοι και τουρίστες αγνοούν τα μέτρα προφύλαξης».

Χθες, σημειώθηκαν σε παραλίες της Δυτικής Κρήτης δύο ακόμη πνιγμοί προκαλώντας έντονο προβληματισμό αλλά και αναστάτωση στις αρχές που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγράψει αυξημένα περιστατικά, κυρίως- αλλοδαπών. Ο απολογισμός των πνιγμών στη θάλασσα και φέτος, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ειδικών για προσεκτική κολύμβηση και τήρηση των κανόνων είναι βαρύς.

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως όσο δεινοί κολυμβητές και αν είναι, πως αν δεν τηρήσουν κάποιους στοιχειώδεις κανόνες η θάλασσα γίνεται επικίνδυνη" τονίζει ο κ.Βουρβαχάκης».
prismanews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!