Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως μόνον με πολιτική απόφαση η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση και προεξοφλούν ότι όταν και όποτε η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα θα αξιολογήσει αρνητικά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Όπως τονίζουν, η Ελλάδα έχει καλύψει το 40% των δεσμεύσεων του δεύτερου τριμήνου του 2012. Η εκτέλεση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού 2012 είναι σχεδόν ικανοποιητική, καθώς η υστέρηση στα έσοδα καλύπτεται από τις μειωμένες δαπάνες. Ωστόσο, τόσο η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -2016, όσο και του Προϋπολογισμού 2013 που θα έπρεπε να ήταν έτοιμα στις αρχές Ιουνίου θα καθυστερήσει.
Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζητήματα όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, οι αλλαγές στην απονομή της δικαιοσύνης και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση έμμειναν στα χαρτιά.
Πλέον το βάρος δίδεται στις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι οποίες θα κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσουν οι μειώσεις κατά 12% των ειδικών μισθολογίων του δημόσιου τομέα, η καταγραφή των δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που θα περικοπούν στο διάστημα 2013-2014, το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η απελευθέρωση επαγγελμάτων, η πρόσβαση τρίτων στην αγορά ενέργειας από λιγνίτη και η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση των ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.
Εάν προκύψει κυβέρνηση θα πρέπει να εργασθεί υπερ-εντατικά μέσα στον Αύγουστο για να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους.