tromaktiko: Διευκρινήσεις κτήσης Ελληνικής ιθαγένειας τέκνων αλλοδαπών

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Διευκρινήσεις κτήσης Ελληνικής ιθαγένειας τέκνων αλλοδαπών



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
1.Αλλοδαποί που έχουν στη διάθεσή τους βεβαιώσεις, δελτία ή άλλου τύπου έγγραφα προσωρινής διαμονής μπορούν να καταθέσουν αίτηση για την απόκτηση...
ιθαγένειας σύμφωνα με το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (λόγω γέννησης ή φοίτησης σε ελληνικό σχολείο);;

Όχι, προϋπόθεση για την υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος κτήσης ιθαγένειας είναι η κατοχή από τον ενδιαφερόμενο οριστικού τίτλου διαμονής. Βεβαιώσεις (λ.χ. «μπλε βεβαίωση»), δελτία (λ.χ. αιτήσαντος ασύλου) ή άλλου τύπου έγγραφα προσωρινής διαμονής δεν δίνουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος ιθαγένειας.

2.Αλλοδαποί που έχουν ήδη ενηλικιωθεί στις 24/03/2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας;;

Ναι, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, εφόσον δηλαδή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς τους έχουν 5 έτη νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα ή έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει 6 έτη φοίτησης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα. Στο πρόσωπό τους πρέπει να συντρέχει και η προϋπόθεση περί νομιμότητας της διαμονής τους.

3.Ποιός εκδίδει τις βεβαιώσεις 6ετούς φοίτησης για την κτήση της ιθαγένειας λόγω φοίτησης;

Η κατά τόπον αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει τους τίτλους σπουδών που διαθέτει. Στοιχεία επικοινωνίας με τις εν λόγω υπηρεσίες ανευρίσκονται στην ιστοσελίδα τόσο του Υπουργείου Παιδείας (www.ypepth.gr) όσο και του ΥΠΕΣΑΗΔ (www.ypes.gr).

4.Ποιός εκδίδει τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας;

Οι οικείοι Δήμοι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ( άρθρο 279, ν.3463/2006).

5.Ποιός εκδίδει τις βεβαιώσεις νόμιμης διαμονής των ενδιαφερόμενων;

Οι υπηρεσίες που έχουν εκδόσει τον τίτλο νόμιμης διαμονής για το χρονικό διάστημα που είναι κατά περίπτωση κρίσιμο. Υπηρεσίες που εκδίδουν τίτλους διαμονής είναι οι Περιφέρειες και η Ελληνική Αστυνομία, ενώ στο παρελθόν άδειες παραμονής είχε εκδώσει και ο ΟΑΕΔ.

6.Που ανευρίσκονται οι φόρμες εντύπων υποβολής αιτημάτων την ιθαγένειας;

Οι αιτήσεις για την ιθαγένεια βάσει του άρθρου 1Α, καθώς και το έντυπο της αίτησης πολιτογράφησης, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣΑΗΔ (www.ypes.gr), στη διαδρομή :"Γεν. Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής" → "Διεύθυνση Ιθαγένειας" → "Έντυπα Αιτήσεων".

7.Είμαστε μετανάστες με νόμιμη διαμονή. Το παιδί μας είναι ανήλικο και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια;

Ναι, εφόσον κατά τη γέννηση του παιδιού σας έχετε ήδη συνεχή νόμιμη διαμονή για πέντε έτη ή όταν συμπληρώσετε και οι δύο την απαιτούμενη πενταετία συνεχούς νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

-Τι δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσουμε;

(1) Αίτηση και δήλωση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου της μόνιμης κατοικίας των γονέων.

(2) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στην Ελλάδα.

(3) Ληξιαρχική πράξη ή πιστοποιητικό γάμου γονέων (εφόσον τέτοιος υφίσταται).

(4) Ακριβές αντίγραφο οριστικού τίτλου νόμιμης διαμονής σε ισχύ και των δύο γονέων.

(5) Βεβαιώσεις χρόνου νόμιμης διαμονής και των δύο γονέων, που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. των Περιφερειών ή της Ελληνικής Αστυνομίας) από τις οποίες να προκύπτει η συνεχής νόμιμη διαμονή των γονέων για τουλάχιστον πέντε έτη.

(6) Ακριβές αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την Ελλάδα και των δύο γονέων.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 84 παρ. 1 εδ.3 του Ν. 3386/2005 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 παρ. 1 του Ν.3536/2007 (αντικειμενική αδυναμία προσκόμισης διαβατηρίου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην πατρίδα του ενδιαφερομένου, οι οποίες επιβεβαιώνονται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών).

(7) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας σας από τον Δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου πρόκειται να γίνει η εγγραφή.

Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων κατοικεί μόνιμα σε άλλο Δήμο της Χώρας, η κοινή αίτηση συνοδεύεται και από βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που εκδίδει ο οικείος Δήμος.

(8) Αποδεικτικό είσπραξης ποσού 100 ευρώ από την αρμόδια υπηρεσία (ταμειακή) του οικείου Δήμου.

-Που καταθέτουμε τα δικαιολογητικά ;

Οι γονείς καταθέτουν την αίτηση-δήλωση και τα δικαιολογητικά στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας.

-Καταθέσαμε όλα τα δικαιολογητικά. Σε πόσο χρόνο το παιδί μας θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια ;

Σύμφωνα με το νόμο η διαδικασία εγγραφής του παιδιού στο δημοτολόγιο του Δήμου σας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες από την υποβολή της αίτησης και δήλωσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να σας ενημερώσουν για τους λόγους τυχόν καθυστερήσεων.

-Εάν έχω στη διάθεσή μου βεβαιώσεις, δελτίο ή άλλου τύπου έγγραφο προσωρινής διαμονής μπορώ να καταθέσω αίτηση για την απόκτηση ιθαγένειας σύμφωνα με το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (λόγω γέννησης ή φοίτησης σε ελληνικό σχολείο);

Όχι, προϋπόθεση για την υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος κτήσης ιθαγένειας είναι η κατοχή από τους γονείς οριστικού τίτλου διαμονής. Βεβαιώσεις (π.χ. «μπλε βεβαίωση»), δελτία (π.χ. αιτήσαντος ασύλου) ή άλλου τύπου έγγραφα προσωρινής διαμονής δεν δίνουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος ιθαγένειας.

8.Είμαστε μετανάστες με νόμιμη διαμονή. Το ανήλικο παιδί μας έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και μόνο ο ένας από εμάς έχει ήδη συνεχή νόμιμη διαμονή για 5 έτη. Μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια ή πρέπει να περιμένουμε να συμπληρώσει και ο άλλος από εμάς την απαιτούμενη 5ετία;

Ναι μπορεί,εφόσον ο ένας τουλάχιστον γονέας είχε συμπληρώσει πέντε συνεχή έτη νόμιμης διαμονής στις 24/03/2010.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο των μεταβατικών ρυθμίσεων του νόμου και αφορά παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν τις 24/03/2010.

-Τι δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσουμε ;

(1) Αίτηση και δήλωση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου της μόνιμης κατοικίας των γονέων.

(2) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στην Ελλάδα.

(3) Ληξιαρχική πράξη ή πιστοποιητικό γάμου γονέων (εφόσον τέτοιος υφίσταται).

(4) Ακριβές αντίγραφο οριστικού τίτλου νόμιμης διαμονής σε ισχύ και των δύο γονέων.

(5) Βεβαίωση χρόνου νόμιμης διαμονής του ενός γονέα, που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. των Περιφερειών ή της Ελληνικής Αστυνομίας), από την οποία να προκύπτει ότι ο γονέας αυτός είχε συμπληρώσει στις 24/03/2010 5χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

(6) Ακριβές αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την Ελλάδα και των δύο γονέων.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 84 παρ. 1 εδ.3 του Ν. 3386/2005 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 παρ. 1 του Ν.3536/2007 (αντικειμενική αδυναμία προσκόμισης διαβατηρίου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην πατρίδα του ενδιαφερομένου, οι οποίες επιβεβαιώνονται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών).

(7) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του γονέα που έχει 5χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα από τον Δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου πρόκειται να γίνει η εγγραφή.

(8) Αποδεικτικό είσπραξης ποσού 100 ευρώ από την αρμόδια υπηρεσία (ταμειακή) του οικείου Δήμου.

9.Είμαστε μετανάστες με νόμιμη διαμονή. Το παιδί μας είναι ανήλικο και πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο. Μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια;

Ναι, εφόσον το παιδί έχει φοιτήσει με επιτυχία σε 6 τάξεις του ελληνικού σχολείου.

10.Είμαι ενήλικος με νόμιμη διαμονή. Οι γονείς μου είναι μετανάστες αλλά εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα. Μπορώ να πάρω την ελληνική ιθαγένεια;

Ναι, εφόσον γεννήθηκες από γονείς οι οποίοι α) είχαν συμπληρώσει όταν γεννήθηκες 5 χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής ή β) συμπλήρωσαν την απαιτούμενη 5ετία συνεχούς και νόμιμης διαμονής μετά τη γέννησή σου, αλλά πριν την ενηλικίωσή σου.

11.Είμαι ενήλικος με νόμιμη διαμονή. Οι γονείς μου είναι μετανάστες. Έχω φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο. Μπορώ να πάρω την ελληνική ιθαγένεια;

Ναι, εφόσον έχεις φοιτήσει με επιτυχία σε τουλάχιστον 6 τάξεις του ελληνικού σχολείου πριν την ενηλικίωσή σου.

12.Είμαι μετανάστης/μετανάστρια και μεγαλώνω μόνος/η το παιδί μου που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχει φοιτήσει με επιτυχία σε 6 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Μπορεί το παιδί μου να πάρει την ελληνική ιθαγένεια;

Ναι, εφόσον πληρούνται οι άλλες προϋποθέσεις του νόμου ανάλογα με την περίπτωση που σας ενδιαφέρει (γέννηση ή φοίτηση). Εάν είστε μονογονεϊκή οικογένεια ή δικαιούχος διεθνούς προστασίας (δηλαδή αναγνωρισμένος πρόσφυγας ή σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), την αίτηση-δήλωση για την ιθαγένεια του παιδιού υποβάλλετε μόνος σας, εφόσον διαθέτετε τα αποδεικτικά δικαιολογητικά που αφορούν το πρόσωπό σας χωρίς να απαιτούνται τα δικαιολογητικά που αφορούν τον άλλο γονέα του παιδιού.

13.Είμαι επίτροπος ή εκπρόσωπος ασυνόδευτου ανηλίκου. Έχει δικαίωμα το ασυνόδευτο παιδί να αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια;

Ναι, εφόσον πληρούνται οι άλλες προϋποθέσεις του νόμου ανάλογα με την περίπτωση που σας ενδιαφέρει (γέννηση ή φοίτηση). Για τα ασυνόδευτα παιδιά στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας, την αίτηση-δήλωση καταθέτει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του παιδιού. Η αίτηση-δήλωση για την εγγραφή του ασυνόδευτου ανήλικου κατατίθεται στο δημοτολόγιο του Δήμου κατοικίας του επιτρόπου ή του εκπροσώπου του παιδιού και συνοδεύεται υποχρεωτικά από αντίγραφα των νομιμοποιητικών του εγγράφων ως επιτρόπου ή εκπροσώπου του ανηλίκου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους οικείους Δήμους, οι οποίοι λαμβάνουν ενημέρωση από την Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το ειδικό Help Desk που λειτουργεί για τη διευκόλυνση των αρμόδιων υπαλλήλων.

Κατά τα λοιπά οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με την περίπτωση στην οποία εμπίπτουν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!