εννοηθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει σίγουρα πρόταση για συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ, ανάλογα με τα ποσοστά των άλλων μικρότερων κομμάτων, θα τους ζητήσει να συμμετάσχουν.
Οι συνεργάτες του Σαμαρά λένε ότι Βενιζέλος και Κουβέλης θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση εάν αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. - όταν, όπως ισχυρίζονται, βρεθήκαμε πολύ κοντά στην έξοδο της χώρας από το ευρώ -, ενώ ο Καμμένος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τόσο σοβαρό, που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του κόμματός του.
Στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι πολλοί πρώην σύντροφοί τους - που σήμερα ανήκουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες - έχουν κατανοήσει τη δυσκολία των στιγμών και γι’ αυτό βρίσκονται ξανά κοντά στη Ν.Δ. Όπως ισχυρίζονται, ακόμη και αν ο Καμμένος αρνηθεί τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Ν.Δ., θα βρεθούν στελέχη του που θα διαφοροποιηθούν εμπράκτως.
Το σχήμα
Ήδη στη Συγγρού έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τα στελέχη που θα βρεθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και τους εξωκοινοβουλευτικούς που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό το σχήμα. Οι πληροφορίες θέλουν τον Σαμαρά να προσανατολίζεται σε μεγάλο κυβερνητικό σχήμα με 17 υπουργεία και 35 στελέχη, στο οποίο πρέπει να στριμώξει πιστούς του συνεργάτες, κορυφαία στελέχη, το νέο αίμα της παράταξης, εξωκοινοβουλευτικούς αλλά και στελέχη των άλλων κομμάτων που θα συμμετάσχουν σε αυτή την κυβέρνηση.
Από τους κορυφαίους σίγουρα ρόλο θα παίξει ο Αβραμόπουλος, είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως ΥΠΕΞ. Ο Σταύρος Δήμας, που έχει ενοχλήσει τη Συγγρού με την απουσία του από την προεκλογική περίοδο, θα βρεθεί στην κυβέρνηση, αλλά όχι στο υπουργείο Οικονομικών - αυτό θα το κρατήσει μάλλον ο ίδιος ο Σαμαράς.
Η Μπακογιάννη θα βρεθεί στο ΥΠΕΞ εάν δεν το πάρει ο Αβραμόπουλος, ενώ έχει αρχίσει η μουρμούρα για το εάν θα πάρει υπουργείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο παρελθόν προοριζόταν για το Περιβάλλοντος. Συνεργάτες του Σαμαρά εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν δύο μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη πρέπει να βρίσκονται στην κυβέρνηση.
Υπουργεία θα αναλάβουν ακόμη ο Μεϊμαράκης και ο Στυλιανίδης, ενώ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Σταμάτης θα βρεθούν με χαρτοφυλάκια στο Μαξίμου. Η Όλγα Κεφαλογιάννη ίσως αναλάβει το Τουρισμού, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος ενδέχεται να βρεθεί στα γνώριμα λημέρια του ΥΠΕΞ ως αναπληρωτής.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Κωστής Χατζηδάκης μάλλον στο Ανάπτυξης, ενώ για το Απασχόλησης ακούγεται το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου. Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει ο Σαμαράς στο οικονομικό επιτελείο, και με εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες, όπως ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην Οξφόρδη Δ. Τσομώκος, ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γ. Μουρμούρας, αλλά και νεότεροι βουλευτές, όπως ο Σταϊκούρας και ο Μηταράκης.
Από τους εξωκοινοβουλευτικούς ρόλο μπορεί να παίξουν οι Χρ. Στεφανάδης στο Υγείας, Φρ. Φράγκου στο Εθνικής Άμυνας και Ηλ. Κονοφάγος στο Ανάπτυξης. Οι Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Τασούλας, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τζαβάρας θα βρεθούν και αυτοί στη λίστα υπουργήσιμων, ενώ ο Σαμαράς πρέπει να τακτοποιήσει και κάποιους από τους Μ. Βορίδη, Α. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη. Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, ειδικευμένος στα ναυτιλιακά, Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παίξει σοβαρά για το Ναυτιλίας, ενώ για το Δικαιοσύνης προορίζεται ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Αν στην κυβέρνηση πάρει μέρος και το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την πρόθεση Βενιζέλου να μην αναλάβουν πρωτοκλασάτα στελέχη κυβερνητικές θέσεις, ο Σαμαράς θα προτείνει να επανέλθει στη θέση του ο Σαχινίδης στο υπουργείο Οικονομικών. Από τη ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείεται να προτείνει στον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη κυβερνητική θέση, ενώ παίζει και το όνομα του Οδυσσέα Βουδούρη.