κατέληξαν ότι μέχρι 4 φλυτζάνια καφέ τη μέρα μπορεί να μειώσουν πολλούς κινδύνους. Από 5 φλυτζάνια και πάνω, δεν υπάρχει κανένα όφελος, αντίθετα κρύβει κινδύνους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο καρδιολογικό περιοδικό "Circulation: Heart Failure", ανέφεραν ότι πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, αλλά ο καφές δεν φαίνεται να ανήκει σε αυτούς. «Όπως με τόσα άλλα πράγματα που καταναλώνουμε, αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι πόσο καφέ πίνουμε», δήλωσε η ερευνήτρια.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα πέντε μεγάλων σκανδιναβικών μελετών για τη σχέση καφέ-καρδιάς που είχαν γίνει μεταξύ 2001 - 2011 και αφορούσαν περίπου 140.000 άτομα, από τα οποία τα 6.500 εμφάνισαν καρδιολογικό πρόβλημα κάποια στιγμή.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, η κατανάλωση έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ τη μέρα μπορεί να μειώσει έως 11% τον κίνδυνο για την καρδιά. Από τους πέντε καφέδες και πάνω, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όφελος.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που έχουν δείξει ότι είναι δυνατό ο καφές σε κάποιο βαθμό να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, το Πάρκινσον, η άνοια, ο καρκίνος του ήπατος, η κατάθλιψη κ.α.
Αν και ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ (μερικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρού με μικρό βάρος), οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν άνετα να απολαμβάνουν τον καφέ τους - αρκεί να μην το παρακάνουν στην ποσότητα.
Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον μηχανισμό μέσω του οποίου ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Μία πιθανή αιτία είναι η ύπαρξη αντιοξειδωτικών ουσιών στο εν λόγω ρόφημα, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα. Από την άλλη, όμως, κάποιοι ειδικοί δεν έχουν πειστεί πως οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν καφέ για να ωφελήσουν την καρδιά τους.
Πάντως, μία άλλη μεγάλη αμερικανική έρευνα, που διήρκεσε 14 χρόνια, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Νιλ Φρίντμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η οποία αφορούσεπερισσότερους από 402.000 ανθρώπους ηλικίας 50 - 71 ετών και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", έδειξε ότι όσοι πίνουν συχνά καφέ, ζουν κάπως περισσότερο κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς καθημερινά (μέχρι το όριο των τεσσάρων έως πέντε ροφημάτων), τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η διάρκεια της ζωής του. Από τους έξι καφέδες τη μέρα και πάνω όμως αρχίζει να αυξάνεται σταδιακά ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
Παλαιότερες μελέτες έχουν προειδοποιήσει πως ο καφές μπορεί να κάνει κακό στην υγεία και να μικρύνει τη διάρκειά της. Όμως αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη ήταν πιο καθησυχαστική για τους φίλους του καφέ.
Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο ρόφημα που περιέχει πάνω από 1.000 ουσίες, οι οποίες μπορούν να επιδράσουν στην υγεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από αυτές, η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στην καφεϊνη. Παρόλο που η εν λόγω ουσία και άλλες του καφέ μπορούν να αυξήσουν την πίεση του αίματος παροδικά, τελικά ο κίνδυνος για την καρδιά όσων πίνουν καφέ, είναι ο ίδιος ή μικρότερος σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, σύμφωνα και αυτή την έρευνα.