tromaktiko: Ανησυχία Κλίντον για τα επεισόδια βίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ανησυχία Κλίντον για τα επεισόδια βίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας



Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία της χθες για τη βία ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας πως θα μπορούσε να... οδηγήσει σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη, την ημέρα που τρεις Αρμένιοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στην μεθόριο.

Η Κλίντον άρχισε την επίσκεψή της στο Νότιο Καύκασο καλώντας όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία, καθώς οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αντάλλασσαν κατηγορίες για το επεισόδιο, στο οποίο σκοτώθηκαν Αρμένιοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν στρατιωτικοί σε αμφότερες τις πλευρές.

«Είμαι πολύ ανήσυχη εξαιτίας αυτών των επεισοδίων και κάλεσα όλες τις πλευρές, όλους τους παράγοντες, να απόσχουν από την περαιτέρω χρήση βίας», είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ Έντβαρντ Ναλμπάντιαν.

«Υπάρχει ο κίνδυνος ότι θα μπορούσαν [τα επεισόδια αυτά] να κλιμακωθούν σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση, που θα ήταν τραγική για όλους όσους αφορά», πρόσθεσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 1991 είχε ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους Αζέρους και στους Αρμένιους για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αρμένιοι, όταν αυτή είχε αποσχιστεί από το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της χριστιανικής Αρμενίας. Τα σποραδικά επεισόδια βίας συνεχίζονται παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το 1994. Περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περίπου 1 εκατ. αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί επεισόδια κυρίως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας ανησυχίες για αναζωπύρωση του πολέμου σε μια περιοχή από την οποία διέρχονται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη. Πάντως, το χθεσινό επεισόδιο σημειώθηκε πάνω από 400 χλμ. μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!