tromaktiko: Μισές αλήθειες για τη φοροδιαφυγή. Δεν γνώριζαν ας… ρώταγαν

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Μισές αλήθειες για τη φοροδιαφυγή. Δεν γνώριζαν ας… ρώταγαν



Γράφει ο Παναγιώτης Κοκκόρης
Είπε την αλήθεια, αλλά παρέλειψε να την πει ολόκληρη για το ζήτημα της φοροδιαφυγής ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt.
Αποδίδει την αδυναμία για την πάταξη της σε έλλειψη πολιτικής βούλησης και συνεργασίας των τραπεζών.
Σταχυολογούμε μερικές από τις δηλώσεις του:
- «Το μέλλον της Ελλάδας που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει 17ης Ιουνίου εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ»
- «η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 10 με 15% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 με 45 δισ. το χρόνο. Εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας. Απαιτεί βέβαια πολιτική βούληση».
- «κάναμε αίτηση για να ανοιχτούν λογαριασμοί πάνω από 5000 υπόπτων και το πετύχαμε μόνο σε 214 περιπτώσεις. Τα πρόστιμα που επιβάλαμε ήταν της τάξης των 650 εκατ. ευρώ»
- «με το Elenxis θα μπορούμε να παρακολουθούμε τι κάνει ο εφοριακός. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα το εγκαταστήσουμε και ελπίζουμε να σταματήσουν το ‘λάδωμα’ εφοριακών και οι βρώμικες συναλλαγές»
- «Αξιωματούχοι, όπως οι βουλευτές, έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα».
Διαπιστώσεις σωστές, αλλά δυστυχώς δεν φωτίζουν όσο θα έπρεπε ούτε δίνουν από μόνες τους λύση στο πρόβλημα. Η φοροδιαφυγή είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα και δεν μπορεί να παταχθεί όταν:
- Σχεδόν κάθε μήνα αλλάζει το φορολογικό σύστημα
- η γραφειοκρατία στις εφορίες «δένει» τα χέρια των ευσυνείδητων υπαλλήλων
- οι διευθυντές των εφοριών ορίζονται ενίοτε ανάλογα με τις συμπάθειες και την κομματική τους ταυτότητα και όχι βάσει ικανοτήτων
- η φιλοσοφία και ο τρόπος των φορολογικών ελέγχων είναι σε λάθος βάση.
- Δεν υπάρχει περιουσιολόγιο και όταν δεν ελέγχονται εκείνοι που πρέπει να ελεγχθούν.
Επειδή επί σειρά ετών καταγγέλλω δημοσίως τα συμπτώματα της βαριάς νόσου του φορολογικού μας συστήματος, κλείνω αυτό το μικρό σχόλιο με μία απορία (αν και θα μπορούσα να προσθέσω αρκετά ακόμη στον παραπάνω κατάλογο):
Για ποιο λόγο άραγε οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου –να εξαιρέσω το Νίκο Λέκκα που σημείωνε τις παρατηρήσεις του- επί τόσα χρόνια «ποιούσαν τη νήσσα» και τώρα που η ελληνική οικονομία καταρρέει εμφανίζονται ως τιμητές;
Δεν γνώριζαν; Ας ρώταγαν… Δεν ρώταγαν; Ας άκουγαν τουλάχιστον αυτούς που εντόπισαν το πρόβλημα, πριν οι ίδιοι ανακαλύψουν… την Αμερική!

pkokkoris.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!