Θέλοντας να διαλύσει τα όποια σενάρια κυκλοφόρησαν από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα το τελευταίο 24ωρο για την κατάσταση της υγείας του, ο Πρωθυπουργός έκανε χθες το απόγευμα την πρώτη του εμφάνιση χωρίς επίδεσμο βγαίνοντας από το σπίτι του και εμφανώς χαλαρός και με καλή διάθεση ρώτησε τους δημοσιογράφους: «όλα εντάξει;».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε επισκεφθεί το Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά και αμέσως μετά τόνισε πως ο Πρωθυπουργός «…τα παρακολουθεί όλα και είναι ικανοποιημένος».
Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού η Αθήνα βρίσκει δυο ισχυρούς συμμάχους στα πρόσωπα των Μάριο Μόντι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη σκληρή μάχη που ετοιμάζεται να δώσει με το Βερολίνο και τους άκαμπτους του Βορρά για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πριν από τη Σύνοδο συνομίλησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί την «Οβιδιακή» αλλαγή κλίματος που επικρατεί πλέον στην Ευρώπη υπέρ της ανάπτυξης και να κερδίσει για τη χώρα ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου πριν αποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς του ΔΝΤ.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες αμέσως μετά τη σύνοδο δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το κλίμα που διαμορφώθηκε στη βελγική πρωτεύουσα αλλά και στον ευρωπαϊκό τύπο και κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως «εάν η Αθήνα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας για μεταρρυθμίσεις τότε η Ευρώπη θα είναι και πάλι εδώ να στηρίξει την Ελλάδα».
Αυτή η εκτίμηση μεταφέρθηκε και στον Πρωθυπουργό ο οποίος αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες προγραμματίζει σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού πρώτα όμως στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων που εδώ και δυο χρόνια έχουν βαλτώσει.
Ένα από τα πρόσωπα που θα επιδιώξει να συναντήσει ο κ. Σαμαράς είναι ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος άνοιξε παράθυρο για εφαρμογή της ιταλο - ισπανικής λύσης για τις τράπεζες και στην περίπτωση της Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα μας βρεθεί στην ίδια θέση με την Ισπανία ή την Ιταλία.
Αυτό, ωστόσο, που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ήδη ως πολιτική «κληρονομιά» είναι η δήλωση του κ. Γιούνκερ πως το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου είναι μία… ιδέα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αφού, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αποφεύγοντας ωστόσο να προδικάσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Ναι στην ανταγωνιστικότητα, όχι στην εξαθλίωση» ήταν το μήνυμα του κ. Γιούνκερ μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο οποίος ναι μεν σημείωσε την ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, έσπευσε όμως να σημειώσει με νόημα: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα»…