Εκεί τις επόμενες ώρες θα μεταβεί ο κ. Γ. Ζανιάς, που θα περιοριστεί σε μια αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Α. Σαμαρά. Αυτό το νόημα είχε και η συνεργασία του κ. Ζανιά με τους πολιτικούς αρχηγούς νωρίτερα χθες.
Η πόρτα για αλλαγές στο μνημόνιο έχει ανοίξει διάπλατα, παρά τις προσεκτικές περί του αντιθέτου δηλώσεις, ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός ενδέχεται να πάρει μια σαφή διατύπωση για τις προθέσεις των εταίρων στα συμπεράσματα της Συνόδου στα τέλη του μήνα, δεν αναμένεται όμως κάτι το θεαματικό σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στη σημερινή συνεδρίαση των 17 θα πέσει στο τραπέζι μια εισήγηση της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και άλλη μια της ομάδας εργασίας για το ευρώ, όπου καταγράφονται οι δημοσιονομικές αποκλίσεις λόγω των εκλογών και τα δύσκολα θέματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν μείνει πίσω.
Βεβαίως από την πλευρά του ο κ. Ζανίας θα περιοριστεί στο να διαβεβαιώσει τους εταίρους στο ευρώ ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, η νέα κυβέρνηση έχει βούληση για αλλαγές και για ρήξεις προς το συμφέρον των πολιτών έναντι συγκεκριμένων ομάδων συμφερόντων και σε γενικές γραμμές το οικονομικό πρόγραμμα «τώρα θα εφαρμοστεί σωστά» για μια σειρά από ολοφάνερους πολιτικούς λόγους. Το eurogroup θα περιοριστεί και αυτό σε μια ευχάριστη ανακοίνωση, αλλά και την εντολή να επιστρέψει η τρόικα για τα περαιτέρω.
Την ίδια περίπου απάντηση έδωσε χθες ο ίδιος ο επίτροπος Ρεν στην Μ. Δαμανάκη όταν η τελευταία κατά τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων έθεσε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου: «ας κατέβει η τρόικα και βλέπουμε».
Όταν οι εταίροι λήξουν το ελληνικό θέμα και στη συνέχεια τα των Ισπανικών (και πιθανώς κυπριακών δανείων) θα ξεκινήσουν τη συζήτηση για το μέλλον της θέσης του προέδρου του eurogroup με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ να παραμένει φαβορί.
Μίνι Σύνοδος στη Ρώμη
Πρόβα τζενεράλε Συνόδου Κορυφής και μια ακόμα ευκαιρία να προσπαθήσουν αφενός να οριοθετήσουν τις επιδιώξεις τους, αφετέρου να συνεννοηθούν, αποτελεί η συνάντηση της Παρασκευής στη Ρώμη. Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι και ο οικοδεσπότης Μόντι θα ανοίξουν τις ατζέντες τους και ενδεχομένως να «βγάλουν και τα μαχαίρια» απαλλαγμένοι από τις διαρροές και τις κάμερες μιας κλασικής Συνόδου στις Βρυξέλλες. Οι 4 θα μιλήσουν με στοιχεία για το μέλλον της ΕΕ, την πορεία του δημοσίου χρέους σε Ιταλία, Γαλλία, το μέλλον της Ισπανίας και του μνημονίου που ετοιμάζεται γι’ αυτήν, αλλά φυσικά θα οριοθετήσουν και το πόσο διατεθειμένη είναι η Γερμανία «να συνεχίσει να σώζει την Ευρώπη» με την εγγύηση των αποθεματικών της. Στην Κομισιόν εκτιμάται ότι η Α. Μέρκελ σκοπεύει να εξαντλήσει τα περιθώρια, να ξεκαθαρίσει ότι «είναι λάθος να περιμένουμε δραματικές αλλαγές πορείας» και πως «οι μεγάλες αποφάσεις δε θα ληφθούν πριν το Δεκέμβριο».
Αντιθέτως θα δοθεί το πράσινο φως για μια «δόση ανάπτυξης». Επί της ουσίας η Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά, από τη συμμετοχή της στους G20 ότι η ντιρεκτίβα των ισχυρών για την έξοδο από την κρίση είναι μία: «δώστε και μέτρα αναθέρμανσης – stimulus» αν χρειαστεί. Η πρόθεση που έχουν διαγνώσει οι Βρυξέλλες είναι πως η πλευρά της Γερμανίας θα επιχειρήσει την «κοινοτική μετάφραση» ακόμα και αυτής της τόσο σαφούς δημοσιονομικής οδηγίας. Στην πράξη το «stimulus» στις κοινοτικές οικονομίες θα επιδιωχθεί να έρθει μέσω των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν με την υποβοήθηση δανείων της ΕΤΕΠ. Για αυτό το σκοπό η ΕΤΕΠ θα προικοδοτηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής με αύξηση των κεφαλαίων της κατά 12 δις. Αυτή θα είναι ίσως και η πιο απτή απόφαση που θα ληφθεί.
Έκτακτη Σύνοδος των 17 στις 29 Ιουνίου
Εξάλλου, έκτακτη Σύνοδος των 17 του ευρώ, μετά το πέρας της τακτικής Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ προγραμματίζει ο Χ. Βαν Ρόμπει, σε μια ύστατη προσπάθεια να συμβιβάσει τους εταίρους στο κοινό νόμισμα και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές. Εκεί όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρόεδρος της ΕΕ με γράμμα που απέστειλε χθες στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης, ευανάγνωστος και σαφής για το «που το πάει η Ευρώπη».
Διαδικαστικά άλλωστε ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία και σε γενικές γραμμές σε ισχυρή ταύτιση απόψεων τους τελευταίους δύο μήνες. Τους έχει δοθεί εξάλλου η πολιτική εντολή να προετοιμάσουν τον λεγόμενο οδικό χάρτη που - όπως επιδιώκεται - θα περιέχει προτάσεις για τον οικονομικό συντονισμό, με «ομοσπονδιοποίηση» ορισμένων οικονομικών λειτουργιών, την βασική ιδέα της τραπεζικής ένωσης και κάπου στο βάθος και τα ευρωομόλογα. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι οι δύο πρόεδροι θα παρουσιάσουν ένα πλήρες κείμενο και ένα εμπεριστατωμένο πακέτο και στη συνέχεια «θα είναι στο χέρι των 17 να φτάσουν ως το σημείο που θέλουν».