«Είδος υπό εξαφάνιση» εξακολουθούν να αποτελούν οι προσλήψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης, στην Ελλάδα, η ...
οποία πραγματοποιήθηκε από τη Manpower (την πολυεθνική που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Την ώρα κατά την οποία, με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τα ποσοστά «μαύρης εργασίας» έχουν φτάσει στο 35%, οι διοικήσεις των περισσότερων από τις 8 στις 10 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα δηλώνουν ότι είτε –στην καλύτερη περίπτωση– θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού, είτε θα προχωρήσουν σε νέες απολύσεις.
Οι αριθμοί
«Οι εργοδότες αναμένουν ότι το κλίμα προσλήψεων στην Ελλάδα θα παραμείνει δυσοίωνο. Καθώς το 6% αυτών αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, το 24% μείωση και το 61% δεν προβλέπει μεταβολή. Οι συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -18%. Πρόκειται για τις ασθενέστερες εκτιμήσεις από την έναρξη της έρευνας, το β’ τρίμηνο του 2008, ενώ ο δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης παραμένει αρνητικός για έβδομο (!) συνεχόμενο τρίμηνο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 754 εργοδοτών. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επισημαίνεται από τη Manpower, οι προοπτικές προσλήψεων μειώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακόμη και σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι εκτιμήσεις των εργοδοτών καταγράφονται αποδυναμωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Πιο αναλυτικά, οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας της χώρας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν μειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012 και, όπως όλα δείχνουν, με τα ισχύοντα δεδομένα αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Κατά κλάδο
Οι δυσχερέστερες προοπτικές καταγράφονται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου καθώς και του τουρισμού, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -26% και στο -24%, αντίστοιχα. Δυσοίωνα μηνύματα εξακολουθεί να «εκπέμπει» και ο τομέας των Κατασκευών, όπου ο δείκτης της απασχόλησης διαμορφώνεται στο -22%. Στο -21% φτάνουν οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες.
Αρνητικές αναμένονται οι προοπτικές απασχόλησης και στους τομείς της Μεταποίησης και της Γεωργίας, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο -20% και το -17%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Υδρευση αναφέρουν ασαφείς προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που διαμορφώνονται στο -1%.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων των εργοδοτών καταγράφονται ασθενέστερα σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες μειώσεις, ύψους 14 και 13 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρονται στον τομέα της Γεωργίας και το Δημόσιο Τομέα καθώς και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, αντίστοιχα. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης του τομέα της Μεταποίησης μειώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μειώσεις 6 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
Με «μαύρα» 3 στους 10 εργαζόμενους
Το ζοφερό περιβάλλον που επικρατεί, ελέω των μνημονιακών πολιτικών, στην ελληνική αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2012 πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας: στα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας και επιχειρήσεις φασόν.
Οι έλεγχοι
Συγκεκριμένα, μέσα στους πρώτους 4 μήνες του 2012 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 7.474 επιχειρήσεις των κλάδων αυτών. Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι ήταν 20.772 και οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ανήλθαν στις 7.549 άτομα. Από τους 7.549, οι 2.813 ήταν αλλοδαποί. Αντιπροσώπευαν δηλαδή το 47,2% από το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων (5.956 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι).
Οι ημεδαποί ανασφάλιστοι και μη καταχωρισμένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού ήταν 4.736, δηλαδή το ποσοστό τους ανήλθε στο 32% από το σύνολο των 14.816 ημεδαπών εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν. «Χωρίς να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, οι ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν για την αδήλωτη εργασία ανήλθαν στα 3,93 εκατ. ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΠΕ.
Μαύρη τρύπα 400 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ
Έλλειμμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση του ΟΑΕΔ ότι θα παρουσιάσει ο Οργανισμός Απασχόλησης μέχρι το τέλος του έτους.
Στην επισήμανση αυτή προχωρά, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Η. Κικίλιας με επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Α. Ρουπακιώτη. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, για τον Οργανισμό απαιτούνται 260 εκατ. ευρώ ούτως ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα να καταβάλλει μέχρι το τέλος του 2012 τα επιδόματα ανεργίας και επιπλέον 120 με 150 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων προς όφελος δεκάδων χιλιάδων ανέργων (όπως της επιδοτούμενης απασχόλησης 35.000 ατόμων σε δήμους).
Τα οικονομικά του ΟΑΕΔ επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη μείωση των θέσεων εργασίας, αφού τα έσοδά του από τις ανάλογες εισφορές συρρικνώνονται κάθε μήνα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2012 απαιτείται 1,22 δισ. ευρώ για την κάλυψη των παροχών ανεργίας, μητρότητας και των υπόλοιπων επιδομάτων. Για την ίδια περίοδο, όμως, τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 920 εκατ. ευρώ. Ο στόχος αυτός θα περιοριστεί μάλιστα περισσότερο εάν μειωθούν ακόμη περισσότερο οι καταβαλλόμενες προς το ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές.
armageddon-news.blogspot.com