«Ιδίως πριν από μία εβδομάδα η κατάσταση ήταν αφόρητη κυρίως στη Χαλάστρα και την πεδιάδα του Καλοχωρίου ενώ το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης αλλά και στην ίδια την πόλη» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος διευθύνων σύμβουλος της «Οικοανάπτυξης», η οποία συμμετέχει - τα τελευταία χρόνια - στο πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων στο νομό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επίπεδα της βροχόπτωσης φέτος ήταν 2,5 με 3 φορές μεγαλύτερα από πέρσι, γεγονός που ενεργοποίησε όλες τις εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών στα υδάτινα συστήματα ένθεν και ένθεν του Θερμαϊκού Κόλπου. Παράλληλα οι παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου με αποτέλεσμα το πρόβλημα να ενταθεί.
Από την άλλη πλευρά, καλύτερη είναι η κατάσταση στις ανατολικές πλευρές του νομού λόγω της μικρότερης έκτασης των υδάτινων επιφανειών και της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών.
Τα έργα αεροψεκασμού επιθεώρησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας πετώντας με το ελικόπτερο στις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος. Όπως επισήμανε, το συνολικό πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ για τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει επίγειους ψεκασμούς, ενώ στα σημεία στα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, γίνονται οι αεροψεκασμοί. Οι ψεκασμοί από αέρος θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου ενώ οι επίγειοι θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψει έκτακτο γεγονός, υπάρχει ετοιμότητα για τον ανασχεδιασμό του προγραμματισμού της αντιπεριφέρειας.
Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κ. Μουρελάτος επισημαίνει ότι με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες και τους πληθυσμούς των κουνουπιών που συλλέγει η «Οικοανάπτυξη» σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν προβλέπονται σημαντικές διαφορές από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί πέρσι. «Το 2011 είχαμε μικρότερης έκτασης επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία και το φαινόμενο διαμορφώθηκε μόλις στο 15% της επιδημίας του 2010» τονίζει και προσθέτει: «από εδώ και πέρα θα παιχτούν όλα γιατί πρέπει να δούμε αν υπάρχει κυκλοφορία του ιού και πώς θα κινηθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών, με βάση και τα κλιματικά δεδομένα του καλοκαιριού».