περισσότερο προχωρημένη και διεισδυτική αντίληψη για την έννοια της Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έρευνα την οποία αποφάσισε να ξεκινήσει η ιταλική Δικαιοσύνη, και οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά στελεχών του Οίκου Αξιολόγησης Standard & Poor’s, για τον ρόλο τους στην υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες.
Εκτός από τη Standard & Poor’s, η ιταλική Δικαιοσύνη αποφάσισε να ασχοληθεί και με δυο άλλους Οίκους Αξιολόγησης, επίσης για αντίστοιχο διαβρωτικό ρόλο, τη Moody’s και τον Οίκο Fitch. Η είδηση ωστόσο αφορά στο γεγονός της τυχόν εμπλοκής του ίδιου του Ιταλού σημερινού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος φέρεται να ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Moody’s, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2010.
Ο Μάριο Μόντι ήταν το πρόσωπο που χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά της Γερμανίας ως πολιορκητικός κριός, προκειμένου να απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στα τέλη του 2011. Τότε που ο “Καβαλιέρε” είχε γίνει εξαιρετικά ενοχλητικός για την Άνγκελα Μέρκελ, και δεν σταματούσε να προκαλεί ρωγμές στην εικόνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον ρόλο της στην επιδείνωση και διάχυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Οι Ιταλοί, λάτρεις εξάλλου των θεωριών συνωμοσίας, δεν απέχουν πολύ από το να κατατάξουν τον Μάριο Μόντι στο σμήνος των… παπαγάλων που χρησιμοποίησαν οι αγορές, προκειμένου να διασπείρουν αμφιβολίες για την οικονομία της Ρώμης. Και να οδηγήσουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην έξοδο από την πρωθυπουργία, παραδίδοντας τα ηνία της εξουσίας στους… λατρεμένους των αγορών τεχνοκράτες, υπό τον Μάριο Μόντι.