Η εκπρόσωπος των Οικολόγων υπογράμμισε ότι «για να λυθούν τα προβλήματα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να έχει αυτάρκεια και επάρκεια έτσι ώστε να καλύψει τη δημόσια δαπάνη της Υγείας. Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως τα παιχνίδια, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, και να αντιμετωπίσουμε το θέμα της περίθαλψης με στόχο την εξυπηρέτηση του ασθενούς. Ο τομέας έχει κόστος και οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν των υπηρεσιών των οποίων δικαιούνται. Με την υγεία δε μπορούμε να παίζουμε.»
Με έμφαση στον τομέα της Υγείας, οι Οικολόγοι Πράσινοι της Λάρισας, συναντήθηκαν σήμερα με τον Αν. Δ/ντη 5ης Υ.ΠΕ Τσάτσο Αθανάσιο. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Λιόλιος Δημήτρης, τόνισε ότι «η τρέχουσα οικονομική κρίση εμπλέκεται, ως φαύλος κύκλος, με το περιβάλλον και την υγεία∙ η οικονομική κρίση επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα υγείας (π.χ. οι συμβατικές καλλιέργειες και η χρήση φυτοφαρμάκων συνδέονται με την αύξηση μορφών καρκίνου, τόσο στους αγρότες όσο και στους καταναλωτές). Με τη σειρά τους όμως τα προβλήματα υγείας επιβαρύνουν επιπλέον την οικονομία της χώρας και απογυμνώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως, δεν θα ήταν καλύτερα οι κρατικές δαπάνες να διατίθενται στην πρόληψη των ασθενειών, παρά στην αντιμετώπισή τους; (ας σκεφτούμε και το πρόσφατο παράδειγμα με την έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων).
Πάγια θέση των Ο.Π. αποτελεί και η μείωση της υπερσυνταγογράφησης και των ιατρικών εξετάσεων, όπως επιχειρείται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής κάρτας του ασθενούς, εγχειρήματα που όπως διαπίστωσε και ο κ. Τσάτσος αποφέρουν ήδη τεράστια μείωση της δημόσιας σπατάλης. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται σε όλες τις σύγχρονες χώρες, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της δημόσιας δαπάνης. Ως Ο.Π., ζητούμε την άμεση κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που διευκολύνει την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων (καρτέλ φαρμάκου), και ζητούμε τη διάθεση γενόσημων φαρμάκων, αρκεί βέβαια η τιμή τους να είναι ουσιαστικά χαμηλή (ακόμη και στο 90% όπως είναι σε άλλες χώρες), και όχι όπως ισχύει τώρα στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας, πιστεύουμε ότι η στροφή σε πράσινες και οικολογικές πολιτικές θα επηρεάσει θετικά και τον ευαίσθητο τομέα της υγείας μας, τόσο της σωματικής, όσο και της πνευματικής και ψυχικής.»