συμμετέχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων στην κυπριακή οικονομία» ανέφερε σε γραπτή δήλωση της η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Αυτό ήρθε μετά την αίτηση των Αρχών για οικονομική στήριξη από τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ μέσω του EFSF/ESM. Είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε στην προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων μας να βοηθήσουν την Κύπρο να επιστρέψει σε σταθερή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει έναν σταθερό χρηματοπιστωτικό τομέα» κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Νωρίτερα το Eurogroup σημείωσε ότι η οικονομική βοήθεια θα δοθεί στην Κύπρο είτε μέσω του EFSF είτε του ESM. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, το πρόγραμμα της Κύπρου θα στηριχθεί στα εξής στοιχεία:
• Φιλόδοξα μέτρα για την διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα αντιμετωπίζοντας αναμενόμενες ελλείψεις κεφαλαίων και διατήρηση της ευρωστίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της συρρίκνωσης όπου χρειάζεται
• Αποφασιστική ενέργεια για να πραγματοποιηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για να στηρίξει την διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη
• Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης, επιτρέποντας την χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.