Σύμφωνα με την έκθεση της άτυπης αυτής ομάδας για το «Μέλλον της Ευρώπης», στην οποία όμως το Βερολίνο αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε μελλοντικά να εξελιχθεί και επίσημα σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ η μεταφορά μέρους της εθνικής κυριαρχίας στα κοινοτικά όργανα κρίνεται επιβεβλημένη. Το κοινοτικό νομικό πλαίσιο για αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών πρέπει επίσης να ενισχυθεί ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Με έμφαση στην τριάδα «δημοσιονομική σταθερότητα, ανάπτυξη με στόχο την ανταγωνιστικότητα και αλληλεγγύη», η ομάδα των 10 υπουργών (από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας διακυβέρνησης.
Η «νέα Κομισιόν» πρέπει να είναι μικρότερη, ο πρόεδρός της πρέπει να εκλέγεται άμεσα, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί και να συμπληρωθεί με τη μετατροπή του Συμβουλίου Υπουργών σε μία «Άνω Βουλή» - κάτι που θα ενισχύσει τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της ΕΕ. Όλα αυτά βέβαια θα απαιτήσουν αλλαγή των Συνθηκών. Οι αποφάσεις με ενισχυμένη πλειοψηφία πρέπει να είναι περισσότερες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο π.χ και σε πολιτικές όπως η μετανάστευση (Συνθήκη Σένγκεν).
Στο πλαίσιο των προτάσεων, κατατέθηκαν και ιδέες όπως η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), η λήψη αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, ενώ ως μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι ετέθησαν η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» ή η απόκτηση θέσης μόνιμου μέλους για την ΕΕ σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ομάδα υπό τον Βεστερβέλε έχει συναντηθεί τρεις φορές από τον περασμένο Μάρτιο, σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Βιέννη. Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται άλλη μία συνάντηση, αυτή τη φορά στην Ισπανία, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
lamiareport.gr