Μια τουαλέτα ανά 300 κατοίκους αντιστοιχεί σε πολλά μέρη της Ινδίας, η οποία είναι από τις πολυπληθέστερες χώρες στον πλανήτη. Στη Βομβάη, (επισήμως «Μουμπάϊ» από το 2005) τη μεγαλύτερη πόλη της, ασφυκτιούν...
περίπου 20 εκατομμύρια κάτοικοι. H δημόσια υγεία είναι ένα θέμα, γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο αποχετευτικό σύστημα και κυρίως, δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τα μισά νοικοκυριά της χώρας ολόκληρης, λόγω μαζικής εισροής στις μεγαλουπόλεις, δεν έχουν τουαλέτα. Παράλληλα, οι δημόσιες τουαλέτες είναι ελάχιστες και ο εκατομμύρια κόσμος που εξαρτάται από αυτές, πρέπει να πληρώνει (για το νερό που χρησιμοποιείται σε αυτές!) Και ενώ οι άντρες μπορούν τουλάχιστον να ουρούν?δωρεάν, οι γυναίκες πρέπει και για αυτό να πληρώνουν, εκτός του ότι οι τουαλέτες που αναλογούν στους άντρες είναι συχνότατα υπερδιπλάσιες από ότι αυτές που αναλογούν σε αυτές!Στις επαρχίες, που οι περισσότεροι ουρούν στην μάνα γη, οι γυναίκες μαζεύονται τα χαράματα πολλές μαζί και πάνε σε ομάδες στα χωράφια για να αποφύγουν την παρενόχληση των ανδρών.
Οι παρενοχλήσεις και οι απατεωνιές είναι σύνηθες φαινόμενο από τους πάντοτε άντρες εισπράκτορες που καραδοκούν έξω από την τουαλέτα (ένα βρωμερό τσαντίρι στην ουσία) για να πληρωθούν. Πρόκειται για ιδιώτες που έχουν αναλάβει τη συντήρηση και την καθαριότητα της «τουαλέτας» από το Δήμο. Βεβαίως, δεν τις καθαρίζουν ποτέ και η βρώμα και η δυσωδία είναι ανυπόφορες.
Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες γυναίκες πίνουν ελάχιστο νερό για να αποφύγουν την ενόχληση και τον εξευτελισμό. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη υγιεινής, έχει ως αποτέλεσμα οι γυναικολογικές μολύνσεις να υπερδιπλασιάζονται, διότι ένας τρόπος να τις αντιμετωπίσει ο οργανισμός είναι η μεγάλη πρόσληψη νερού. Το τελευταίο διάστημα Ινδές ακτιβίστριες ξεκίνησαν μία δημόσια καμπάνια με τίτλο « Το δικαίωμα στην Ούρηση» (?) η οποία έχει τραβήξει την προσοχή και ενδεχομένων να καλυτερεύσουν κάποιες από τις συνθήκες για αυτές.