tromaktiko: Η “αταίριαστη” σχέση ΗΠΑ-Πακιστάν

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η “αταίριαστη” σχέση ΗΠΑ-Πακιστάν



Για άλλη μια φορά ο Λίον Πανέτα πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, και προσγειώθηκε στην Καμπούλ προτού οι Ταλιμπάν…
καταλάβουν τι συμβαίνει. Για άλλη μια φορά στάθηκε στο πλευρό του καθεστώτος του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος προσπαθεί να αποκαταστήσει στη χώρα του, αχανή και γεμάτη αντιφάσεις, ένα αίσθημα ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας.

Για άλλη μια φορά όμως, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας και πρώην διοικητής της CIA, δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσφορία του Πενταγώνου και συνολικά της Ουάσινγκτον, για τη στάση που κρατά η πολιτική ηγεσία του γειτονικού Πακιστάν. Εκεί δηλαδή όπου εκτελέστηκε πριν από έναν χρόνο ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο πλαίσιο σχεδίου που είχε εκπονήσει ο ίδιος ο Λίον Πανέτα, ως επικεφαλής της CIA.

Η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Πακιστάν παραμένει… αταίριαστη. Από την εποχή της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο, αλλά και πολύ πριν, από τότε που ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ως πρόεδρος της χώρας, είχε συνδράμει καθοριστικά τη διακυβέρνηση Μπους του νεώτερου, να εισβάλλει στο Αφγανιστάν και να καταδιώξει τους μαχητές των Ταλιμπάν. Στα βουνά της Τόρα Μπόρα και αλλού, κατά μήκος των συνόρων των δυο χωρών.

Μετά την αποχώρηση Μουσάραφ από την εξουσία, το Πακιστάν συμπεριφέρεται… περίεργα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ουάσινγκτον αποτελεί κοινό μυστικό η εκτίμηση ότι το Ισλαμαμπάντ έκρυβε ή έστω… ανεχόταν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, εκεί όπου τον βρήκαν και τον δολοφόνησαν οι άνδρες της ειδικής ομάδας SEALS.

Η αντίδραση του Πακιστάν άλλωστε ήταν… ενοχική, ενώ ακόμη και στον γιατρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται ότι “έδωσε” τον αρχηγό της Αλ Κάιντα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τον κρατούν έγκλειστο στις φυλακές. Περίπου ως προδότη.

Η αποκατάσταση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αμερική και το Πακιστάν, κρίνεται απολύτως αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει “ομαλή” εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή. Και στον απεγκωβισμό των τοπικών εξουσιών, από τον κλοιό της υπερδύναμης και του ΝΑΤΟ. Όσο λοιπόν δεν σημειώνονται βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο η κατάσταση θα παραμένει… μπλεγμένη.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!