μέθοδο που επέλεξε το οικείο Δ.Σ. Τριφυλίας. Ο Δήμαρχος της περιοχής σημειώνει αρχικά “ότι ταυτίζομαι απόλυτα με τηνεκπεφρασμένη αγωνία σας να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο ζήτημα τηςδιαχείρισης των απορριμμάτων στη περιφέρειά μας. Συμπίπτουμε επίσης στην εκτίμηση ότι έχουνυπάρξει αδικαιολόγητες ολιγωρίες τηςκεντρικής διοίκησης αλλά και των προκατόχων σας.
Είναι όμως προφανές πως ότι δεν έγινε επί τόσα χρόνιαπριν, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε λίγους μήνες, όταν μάλιστα η χώρα μαςσυνολικά αλλά και η αυτοδιοίκηση και μάλιστα οι «Καλλικρατικοί» Δήμοιαντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα και όταν το ζήτηματης διαχείρισης των απορριμμάτων έχει προαπαιτούμενο την ανάπτυξη κοινωνικούδιαλόγου και κοινωνικής συμφωνίας ή ανοχής, προκειμένου ν’ αποφεύγονταιδικαστικές και όχι μόνο εμπλοκές.
Σας είναι επίσης γνωστό ότι ύστερα από πολύ μεγάληκαθυστέρηση επίκειται επιτέλους η συγκρότηση του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ που έχειουσιαστική αρμοδιότητα και ρόλο στις επιδιωκόμενες λύσεις.”
Σε ότι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο ο Δήμαρχος Τριφυλίας τεκμηριώνει την άποψή του λέγοντας ότι :
1) Οι πρώην (προτου Καλλικράτη) Δήμοι που σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ αποτελούσαν ενιαίο διαχειριστικόσύνολο δεν είχαν οριστικοποιήσει τη χωροθέτηση για την εγκατάσταση τουμπαλοποιητή, που ήταν τότε η βασική επιλογή της προσωρινής διαχείρισης, αλλάκαι η κρατική τότε περιφερειακή Διοίκηση δεν είχε αξιοποιήσει τις όποιεςπροτάσεις – αποφάσεις που είχαν διατυπωθεί από τα τότε Δημοτικά Συμβούλια.
2) Ήδη το ΔημοτικόΣυμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας με δύο ομόφωνες αποφάσεις του έχει επιλέξει τοσύστημα προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων που στοιχίζεται στα τρίαβήματα: ΚΔΑΥ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ –ΜΠΑΛΟΠΟΙΗΤΗΣ (βλέπετε συνημμένες τις σχετικές αποφάσεις).
3) Στα πλαίσια τωναποφάσεων αυτών ο Δήμος μας έχει προχωρήσει σε αναζήτηση κατάλληλου χώρου για τη χωροθέτηση τουσυστήματος (βλέπετε συνημμένη τη σχετική διακήρυξη), που όμως ακόμη δεν έχει αποδώσει, κάτι πουοφείλεται πέραν των άλλων λόγων και στα γεωγραφικά, περιβαλλοντικά, οικιστικάκαι παραγωγικά χαρακτηριστικά του Δήμου μας, τα οποία προκαλούν δυσκολίες στοεγχείρημα. Εν πάση όμως περιπτώσει ηπροσπάθεια συνεχίζεται και μέσα από το διάλογο που έχουμε αναπτύξει μεκοινωνικούς φορείς του Δήμου μας (αγροτικούς Συλλόγους κλπ) και τουςεκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων.
4) Ήδη έχουν κλείσει δύο χωματερές του Δήμου μας, ενώ οιεναπομένουσες, λόγω των πληθυσμιακών και χωροταξικών δεδομένων του Δήμου μεδυσκολία εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στο Δήμο μας βρίσκονται σεεξέλιξη διαδικασίες για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος, που όμως είναιαδύνατον να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.” Η παράταση που ζητείται είναι εύλογη σύμφωνα με την Δημοτική αρχή.