Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά: ο λόγος για τις ποινές που είχαν επιβληθεί, το Νοέμβριο του 2011, από το προαναφερθέν Υπηρεσιακό Συμβούλιο, στα δύο στελέχη της χαρακτηρισμένης και ως "αμαρτωλής" Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της νυν αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία, κατά την εποχή που η Διεύθυνση υπαγόταν στην παλιά Περιφέρεια, είχαν ασχοληθεί με τις παράνομα καταβληθείσες επιδοτήσεις προς γνωστούς Αχαιούς επιχειρηματίες.
Επέβαλαν στέρηση μισθού...
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων σκάνδαλο, το οποίο είχε αποκαλύψει το attacktv.gr, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, και στο οποίο εμπλέκονται "ευυπόληπτα", κατά τα λοιπά, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής.
Όσον αφορά το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης, παρότι στο πόρισμα και των δύο ΕΔΕ, που είχε διενεργήσει, κατόπιν σχετικής εντολής του τότε Περιφερειάρχη και νυν γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσου Αποστολόπουλου, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, Σάκης Παναγιωτόπουλος, καταλογίζονταν βαρύτατες ευθύνες και στους δύο εμπλεκόμενους υπαλλήλους (στον τέως προϊστάμενο της προαναφερθείσας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στον άμεσο υφιστάμενό του), το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο έκρινε πως για την όλη τους ανάμιξη στην υπόθεση έπρεπε να τιμωρηθούν μόνο με στέρηση μισθού (έξι μήνες ο ένας και τρεις ο άλλος). Βέβαια, στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε πως υπήρξαν και δύο μέλη του πενταμελούς οργάνου που πρότειναν για τους κρινόμενους υπαλλήλους την ποινή της απόλυσης. Μάλιστα, κάποιοι είχαν πει τότε για τα δύο αυτά μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ότι έσωσαν την τιμή του οργάνου.
Τι συμβαίνει από τα δύο;
Kαι ναι μεν οι υπάλληλοι μπορεί τελικά να τιμωρηθούν, αν όντως κριθεί πως το Υπηρεσιακό Συμβούλιο εμφανίστηκε επιεικές υπέρ το δέον, όμως εκείνοι που καρπώθηκαν το δημόσιο χρήμα παράνομα και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών δύο και τρεις φορές παραμένουν ανέγγιχτοι και βγάζουν, με τον τρόπο τους, τη... γλώσσα στους φορολογούμενους και στην Πολιτεία.
Γι' αυτούς η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του καταλογισμού σε βάρος τους κι έχει παραδώσει το φάκελο στις αρμόδιες ΔΟΥ. Οπότε, εφόσον τα πράγματα έχουν έτσι, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή οι έχοντες την ευθύνη στις εν λόγω ΔΟΥ αμέλησαν να πράξουν το καθήκον τους (ίσως διότι κάτι άλλο τούς... δένει τα χέρια) είτε έχουν προωθήσει τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και είναι εκείνη που κωλυσιεργεί, για τους δικούς της λόγους.
Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που λαφυραγώγησαν το δημόσιο χρήμα και κυκλοφορούν ελεύθεροι, ένας από αυτούς, δε, αναζητούσε μέχρι πρόσφατα γραφεία στο εξωτερικό, αλλά και ευκαιρίες για να ασχοληθεί με αθλητικές δραστηριότητες εκεί, ενώ άλλοι, για τους οποίους έχουν γίνει καταλογισμοί, αναζητούν τρόπους να πτωχεύσουν τις εταιρείες τους, για να ξεφύγουν από την "τσιμπίδα" του νόμου.