μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές που ζητά η Γερμανία.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επιτρέψουν επιτέλους την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τους μηχανισμούς διάσωσης, ενώ συζήτησαν μια σειρά πιθανών παρεμβάσεων που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις πιέσεις της αγοράς που δέχονται Ιταλία και Ισπανία.
Ειδικότερα, οι επικεφαλής των κρατών-μελών στοχεύουν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος που χαρακτηρίζει τη σχέση κυβερνήσεων-τραπεζών για αυτό και πολύ σύντομα η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τη σύσταση μιας ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής. Μόλις συσταθεί η αρχή, οι τράπεζες θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια των ESM και EFSF, χωρίς να διογκώνεται το χρέος των χωρών.
«Δεδομένου ότι οι αλλαγές στον ESM και την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση είχαν ήδη συζητηθεί πριν από τη Σύνοδο, η θετική έκπληξη φαίνεται πως είναι ότι επιτεύχθηκε συμφωνία. Η ερμηνεία της αγοράς είναι ότι η Γερμανία παραχωρεί ολοένα και περισσότερο έδαφος από ό,τι αναμενόταν», υποστηρίζει η Citigroup.
Ωστόσο, παρά τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το αν θα κρατήσει ο τόνος αισιοδοξίας, καθώς στη Σύνοδο δεν έγινε πρόοδος όσον αφορά μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως η δημοσιονομική ενοποίηση.
Παράλληλα, η Citigroup εξέφρασε επιφυλάξεις. «Απαιτείται σαφήνεια για το πώς και γιατί οι κυβερνήσεις θα έχουν πρόσβαση στους πόρους του ESM.
Σημειώνεται πως η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή, με την τελική ανακοίνωση να αναμένεται αργά το απόγευμα.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται σε ποσοστό 1,93%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 2,80%.
Ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει άνοδο 2,38%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 2,55%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 1,28%.
Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 3,81%, ο ιταλικός FTSEMIB κερδίζει 3,28%, ενώ ο ελβετικός SMI ενισχύεται σε ποσοστό 0,96%.
Θετικά πρόσημα και για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο +2,06% και τον RTS στο +2,82%. Κέρδη 1,10% σημειώνει ο ISE 100 στην Κωνσταντινούπολη.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η γαλλική οικονομία δεν κατόρθωσε να αναπτυχθεί στο α΄ τρίμηνο, καθώς μια μικρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών εξισορροπήθηκε από την μείωση στις επενδύσεις και την επιβράδυνση στην ανάπτυξη των εξαγωγών, τονίζει η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.
Το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, δήλωσε η Insee, επιβεβαιώνοντας τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Μάιο. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε 0,3% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.
capital.gr