Στην έρευνα συμμετείχαν 24 υγιή άτομα νεαρής ηλικίας, εκ των οποίων οι 12 δήλωσαν ότι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης συνήθως μία φορά την ημέρα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι σπάνια καταναλώνουν τέτοιου είδους ποτά ή ακόμα και καθόλου. Κατά τη διάρκεια της απεικόνισης της λειτουργίας του εγκεφάλου τους, τους χορηγήθηκαν μικρές ποσότητες σακχαρίνης ή νερό με ζάχαρη σε τυχαία σειρά.
Όλοι οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις γλυκαντικές ουσίες εξίσου ευχάριστα, αλλά το μέρος του εγκεφάλου που «άναψε» , ώστε να οδηγήσει τον καθένα στην απόφαση του διέφερε δραματικά σε αυτούς που κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά διαίτης.
Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου έχουν συσχετιστεί με το μηχανισμό ανταμοιβής ή ευχαρίστησης που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε κάτι ευχάριστο.
H πιο σημαντική παρατήρηση είναι ότι ελαχιστοποιήθηκε η ενεργοποίηση μιας περιοχής γνωστής και ως κερκοφόρος πυρήνας, η οποία, εκτός των άλλων, είναι συσχετισμένη με το αίσθημα της ευχαρίστησης όσον αφορά το φαγητό. Μειωμένη λειτουργία αυτής της περιοχής έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας.
karfo.gr