Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, για την αποδοχή πρότασης εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, όχι όμως κατώτερη των δύο πέμπτων του συνόλου.
Θεωρητικά λοιπόν η κυβέρνηση επιβιώνει με (μόνο) 120 θετικές και 119 αρνητικές ψήφους, εφόσον οι υπόλοιποι 61 βουλευτές απουσιάσουν.
Το άρθρο 37 προβλέπει ότι αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει τριήμερες διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Ο φορέας της εντολής δεν διορίζεται πρωθυπουργός, αλλά αναλαμβάνει να διαπιστώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η διαπίστωση αυτή ελέγχεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις δηλώσεις των άλλων αρχηγών κομμάτων ή και μεμονωμένων βουλευτών σχετικά με τη στάση τους σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό το φορέα της διερευνητικής. Δηλαδή η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση οφείλει να είναι πολιτικά «δεδηλωμένη» ήδη κατά τη στιγμή του διορισμού και ορκωμοσίας της τελευταίας, ενώ η κατά το άρθρο 84 του Συντάγματος ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έχει επιβεβαιωτική μόνο σημασία. Και τούτο διότι η λογική του άρθρου 37 είναι η αποτροπή της εκβιαστικής και αθέμιτης κατασκευής κοινοβουλευτικής πλειοψ!
ηφίας, με εκμετάλλευση του διορισμού της κυβέρνησης και της άσκησης των καθηκόντων της στο δεκαπενθήμερο που της παρέχεται ώς την εμφάνισή της στη Βουλής για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν οι διερευνητικές εντολές αποτύχουν, ακολουθεί ταυτόχρονη κλήση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αρχηγών όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, προκειμένου να γίνει μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που θα τύχει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Αν ούτε αυτό αποδώσει, σχηματίζεται «υπηρεσιακή» κυβέρνηση και διαλύεται η Βουλή, προκειμένου να διενεργηθούν νέες εκλογές εντός τριάντα ημερών.
Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό
του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, με μοναδικό έργο την διενέργεια εκλογών και διαλύει τη Bουλή.
Σε κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων,πρωθυπουργός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε,μετά από συμφωνία των κομμάτων.Δεν είναι απαραίτητο να είναι εξωκοινοβουλευτικός, μπορεί τα κόμματα, να μην θελήσουν από την αρχή να συμφωνήσουν σε μια πολιτική από την οποία θα έχουν αρχικά διαφοροποιηθεί στις εκλογές και να θελήσουν να το κάνουν μετά.
Χρονικός ορίζοντας στην συνεργασία δεν υπάρχει.Ουσιαστικά το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας ή όπως συνηθίζουμε να την λέμε «κυβέρνηση ανοχής», γιατί πρακτικά βασίζεται στο αν το δεύτερο κόμμα που στηρίζει θα συνεχίζει να ανέχεται την ύπαρξη κυβέρνησης, δεν έχει όρια.