tromaktiko: «Νηνεμία πριν από την καταιγίδα» θυμίζει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

«Νηνεμία πριν από την καταιγίδα» θυμίζει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ



Τη «νηνεμία πριν από την καταιγίδα» θυμίζει το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να... βράζει στο εσωτερικό του, μετά από τις τελευταίες επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου ως προς τον τρόπο συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση, αλλά και τα ίδια τα πρόσωπα που επέλεξε, και φωτογραφίζονται από «συντρόφους» τους ως «κηπουροί» του.

Αντιστοίχως, κριτική ασκείται και για τον ρόλο που καλείται να παίξει τώρα το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση με σαφώς «γαλάζιο» χρώμα, τα νομοσχέδια του οποίου όμως θα καλούνται να ψηφίζουν και οι 33 «πράσινοι» βουλευτές.

Στην πραγματικότητα, μετά τις τελευταίες επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι σχέσεις του με κορυφαία στελέχη του κόμματός του, οδηγούνται στα άκρα. Ήδη, μετά την υπουργοποίηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρου Παπαθεοδώρου (μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ και θερμή υποστήριξη όμως του Ευάγγελου Βενιζέλου) και βασικού της «πολέμιου» την εποχή της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το πρώτο «θερμό επεισόδιο» προκλήθηκε από την Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε μακρά τηλεφωνική της επικοινωνία με στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, η πρώην υπουργός Παιδείας έπνεε τα μένεα, ενώ άφησε να εννοηθεί πως ίσως η ίδια να μην είχε πια θέση στο κόμμα. Ακολούθησε έτερη επικοινωνία με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και τα πνεύματα ηρέμησαν κάπως, ωστόσο η κ. Διαμαντοπούλου, έχει ήδη διαμηνύσει πως βρίσκεται πλέον «απέναντι» στην ηγεσία. Στην πραγματικότητα, έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει πουθενά, εωσότου αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Τη σιωπή έχουν επιλέξει προς το παρόν και δύο ακόμα κορυφαία στελέχη του κόμματος, σφόδρα ενοχλημένα πάντως και αυτά από τη στάση του προέδρου. Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχουν αποφασίσει να απέχουν για λίγο από την κόντρα που ήδη ξεκίνησε μεταξύ εκείνων και του προέδρου, η οποία πάντως... σιγοκαίει στο παρασκήνιο και αναμένεται να αναζωπυρωθεί.

Επόμενη αφορμή εκτιμάται πως θα δοθεί με την παρουσίαση του «Σχεδίου Ανασύστασης της Παράταξης» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πάντως παίρνει νέα αναβολή, αυτή την φορά για μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Οι δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί έχουν σε ανύποπτο χρόνο καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος, που εφόσον αγνοηθούν, είναι πιθανό να προκαλέσουν νέες συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα θα κριθούν στο Συνέδριο του κόμματος, μέχρι το οποίο και θα έχουν καταφέρει - ειδικά ο Ανδρέας Λοβέρδος - να «μετρήσουν» σωστά τις δυνάμεις τους μέσα στο κόμμα.

Όσον αφορά πάντως στις αντιδράσεις σε σχέση με τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, η Ιπποκράτους, άλλαξε χθες στάση. Από εκεί που την Πέμπτη υποστήριζε ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση δεν είχε λογική ποσότητας και πως επέλεξε δήθεν να κρατήσει «αναπτυξιακούς τομείς», αφήνοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές στη ΝΔ, χθες, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ήταν το κόμμα της πλειοψηφίας που δυναμίτισε την «έντονη» παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Υποστήριζε λοιπόν, πως ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που δεν δέχθηκε την πρόταση Βενιζέλου για υπουργοποίηση της Λίνας Μενδώνη και του Πύρρου Δήμα - που θα επανέφερε στη Βουλή την Φώφη Γεννηματά - ή την παραχώρηση στο ΠΑΣΟΚ υπουργείων όπως αυτό των Υποδομών ή της Ανάπτυξης και απέρριψε την πρότασή του για μη επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!