«Ο αρχηγός της ελληνικής δεξιάς, Αντώνης Σαμαράς, κάλεσε την Κυριακή βράδυ όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να συμμετάσχουν σε μία "κυβέρνηση εθνικής ενότητας", με επικεφαλής το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, που κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές χθες» αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες είναι πιο διαιρεμένοι από ποτέ αλλά και ότι η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση, αποδεικνύοντας ότι ο επιθετικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε τη λαϊκή υποστήριξη.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Γερμανία η οποία δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει τις απαιτήσεις της για εξυγίανση, φαίνεται σήμερα έτοιμη να χαλαρώσει λίγο τις απαιτήσεις της: Όχι στους στόχους αλλά στις προθεσμίες που θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο όποιος μίλησε για περιθώριο διαλόγου σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες εφαρμογής, εισηγήθηκε υπέρ αυτού, σημειώνει.
Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου, με τίτλο: «Η ελληνική κρίση είναι πολιτιστική, όχι οικονομική».
Στο ερώτημα αν πρέπει η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα, ο Στ. Ράμφος δίδει την εξής απάντηση:
«Όχι, αντίθετα. Η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει επιεικής και να απευθύνει στους 'Έλληνες ένα μοναδικό μήνυμα πριν και μετά τις 17 Ιουνίου: όλα εξαρτώνται από εσάς. Δεν πρέπει να κλείσει την πόρτα, γιατί η Ένωση χρειάζεται τη νότια πλευρά της για να είναι Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο αν αναλάβει και διαχειριστεί τις αντιφάσεις της. Το ξαναλέω δυνατά: Αυτή η κρίση είναι πολιτιστική, όχι οικονομική.
Πρέπει να συζητήσουμε για την παιδεία. Πρέπει να θέσουμε υπαρξιακά ερωτήματα και να τους δώσουμε απάντηση. Πρέπει να ξεπεράσουμε το μηδενισμό με το οποίο φλερτάρει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Αυτή η κρίση πρέπει να λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία. Στην Ελλάδα, η Τρόικα πρέπει να αλλάξει συνομιλητές, να συναντήσει αυτούς που γράφουν, που κάνουν την ελληνική ψυχή να δονείται.
Πρέπει να τονώσουμε την αγάπη μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας σταματήσουμε να ξεδιπλώνουμε κόκκινα χαλιά σε μέτριους πολιτικούς. Σκέπτονται με όρους κομματικούς. Πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε μία δυναμική. Η αδιαφορία των δημοσίων υπαλλήλων σκοτώνει την Ευρώπη. Η Ελλάδα των λαϊκών παραδόσεων μπορεί να τρέφει στερεότυπα αλλά πρόκειται για την πραγματική Ελλάδα».
nooz.gr