Παράλληλα, προβάλλει την άποψη πως είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι ο οποιοσδήποτε πλούτος από τους φυσικούς πόρους ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και θα ωφελήσει και τις δυο κοινότητες και ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη «ισχυρό κίνητρο» για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πρόκειται για μια περιγραφική έκθεση, τεχνικού κυρίως χαρακτήρα, πανομοιότυπη με την προηγούμενη και ακολουθεί τη γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα στις 18 Ιουλίου, ενώ στις 10 του μηνός, θα ενημερώσουν τα μέλη του Σώματος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ (για τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό) και η Λίζα Μπάτενχαϊμ (για την αποστολή της UNFICYP).
Στην έκθεση, η οποία καλύπτει τις εξελίξεις για την αποστολή της UNFICYP από τις 21 Νοεμβρίου 2011 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2012, γίνεται σαφής αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 (1964) και στο πιο πρόσφατο 2026 (2011) για τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης.
Στην αναφορά για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι τον Ιανουάριο υπήρξε ένας ακόμη γύρος συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, εστιάζοντας στο περιουσιακό, το εδαφικό, τη διακυβέρνηση και κατανομή της εξουσίας.
«Παρά τις προφανείς ομοιότητες στις θέσεις για την ιδιοκτησία, δεν επιτεύχθηκαν συγκλίσεις» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι στο τέλος Μαρτίου, ο κ. Ντάουνερ του παρέδωσε έκθεση αξιολόγησης της προόδου.
«Κατέληξα στο συμπέρασμα», τονίζει «πως δεν υπήρχε ακόμα επαρκής πρόοδος όσον αφορά βασικά θέματα ώστε να καλέσω για πολυμερή διάσκεψη. Ενημέρωσα τους δύο ηγέτες για το συμπέρασμά μου».
Τόσο ο κ. Χριστόφιας, όσο και ο κ. Έρογλου ανέφεραν ότι «ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση», προσθέτοντας ότι «ωστόσο, στις 26 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ειδικού Συμβούλου μου, η τουρκοκυπριακή πλευρά τού ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις επί της ουσίας μόνο αν υπήρχε ένα δεσμευτικό χρονικό διάστημα-πλαίσιο, με αποκορύφωμα τη σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης».
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, «ταυτόχρονα, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεχίσει τις συζητήσεις, αλλά απέρριψε την ιδέα για τυχόν χρονικές δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι θα συμφωνούσε για την πραγματοποίηση μίας πολυμερούς διάσκεψης μόνο αν πρώτα έχουν επιλυθεί όλα τα εσωτερικά ζητήματα».
Ο Μπαν Γκι-μουν τονίζει ότι «μέχρις ότου οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα δοθεί έμφαση στη συνέχιση των εργασιών των τεχνικών επιτροπών. Οι πλευρές έχουν δεσμευτεί να αναζωογονήσουν τις τεχνικές επιτροπές, που ιδρύθηκαν το 2008, κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής φάσης των συνομιλιών και με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων».
Τέλος, υποστηρίζει ότι οι τεχνικές επιτροπές καλύπτουν τομείς, όπως εγκληματικότητα και ποινικές υποθέσεις, οικονομία και εμπορικές υποθέσεις, πολιτιστική κληρονομιά, διαχείριση κρίσεων, ανθρωπιστικά ζητήματα, υγεία και περιβάλλον.
Όσο αφορά το θέμα των αγνοουμένων, ανακοινώνει ότι για την τακτοποίηση των λειψάνων, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης διαδικασίας συμβολαίου για αναλύσεις DNA με εργαστήριο γενετικής της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
prismanews.gr