tromaktiko: Πρώτη κατανάλωση θαλασσινών μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα!

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πρώτη κατανάλωση θαλασσινών μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα!



Τα πρώτα θαλασσινά που αλιεύτηκαν στις ακτές της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία λόγω του πυρηνικού ατυχήματος του περασμένου έτους άρχισαν να... πωλούνται σήμερα το πρωί, αλλά οι προσφορές περιορίζονται σε χταπόδια και στα θαλάσσια σαλιγκάρια λόγω των επίμονων φόβων σχετικά με την ακτινοβολία.

Λαβράκια και άλλα είδη ψαριών από τη Φουκουσίμα δεν μπορούν ακόμα να διατεθούν προς πώληση λόγω της μόλυνσης. Ήταν ασαφές πότε θα εγκριθούν από την κυβέρνηση, καθώς οι μετρήσεις ακτινοβολίας είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης για ραδιενεργό ιώδιο, αλλά ο χρόνος ημιζωής είναι μικρότερη από το καίσιο 137 και έτσι είναι λιγότερο ανησυχητικό.

«Ήταν τόσο τραγανό και είχε πολύ ωραία γεύση, όταν το δοκίμασα!«, δήλωσε υπεύθυνος του τμήματος θαλασσινών σε τοπικό σουπερμάρκετ που ήδη έχει πουλήσει πάνω από 30 κιλά σαλιγκαριών και 40 κιλά χταπόδι!»

«Η τιμή των συγκεκριμένων θαλασσινών είναι σχεδόν στο μισό από αυτό που πωλούνταν πριν από την καταστροφή,» είπε.

Εκπρόσωπος του αλιευτικού συνδέσμου στη Σόμα (τοποθεσία στη Φουκουσίμα) δήλωσε ότι περιμένουν σύντομα να προστεθούν και τα καβούρια στα επιτρεπτά προς κατανάλωση προϊόντα, καθώς δεν ανιχνεύθηκε ακτινοβολία σε αυτά, αλλά σε πολλά ήδη ψαριών παραδέχθηκε ότι θα πάρει πολύ καιρό, ίσως και χρόνια και αυτό θα είναι ζημιογόνο για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο που μελετούν τη βιομηχανία της αλιείας μετά την καταστροφή, ανέφεραν ότι, "παραμένουν σοβαρές ανησυχίες για το αν κάποιος θα αγόραζε ψάρια από τη Φουκουσίμα. Το κλειδί έγκειται στην εύρεση των ειδών των ψαριών που δεν αποθηκεύουν ραδιενεργά στοιχεία"
karfo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!